Zvona crkva
 

Novosti

Subota, 13. kolovoza 2005.
  Naslovnica
 
Novosti
 
  Istra
 
  Pula
 
  Kultura
 
  Sport
 
  Crna
 
  Mozaik
 
  Svijet
 
  informator
 
  tv-program
 
  Zadnja
 
 
  Zoom
 
  DOM
 
  Ruzmarin
 
  Ljeto u Istri
 
 
 
Google 

 
 
 

NA ČITAVOM JADRANU POČEO »RAT« SANITARNE INSPEKCIJE PROTIV BUČNIH LOKALA, OSIM U ISTRI

Sanitarna inspekcija tvrdi da u Istri nema prijava zbog prekomjerne buke

U kontrolu se odlazi isključivo na prijavu, a ne u redovitom nadzoru, jer se buka ne smatra hitnom intervencijom, kaže voditelj sanitarne inspekcije Šani Samardžić i tvrdi da u Istri nema potrebe za primjenom zvukomjera • Je li moguće da u Istri niti jedan građanin nije prijavio buku, dok se u isto vrijeme novinski članci pune izjavama nezadovoljnih građana koji više ne mogu izdržati cjelonoćnu galamu?

Istranima ne smeta glasna glazba

PULA -

Prejakoj buci do dugo u noć, glazbi od koje se tresu zidovi, neprospavanim noćima zbog preglasnih terasa kafića izgleda da je došao kraj - sedam zvukomjera stiglo je na jadransku obalu kao pomoć u stišavanju nepodnošljivih decibela. Sanitarna inspekcija, koja na teren izlazi zajedno s policijom, uz pomoć ovih uređaja na licu mjesta može očitati jačinu buke te, ako je ona nedozvoljena, ugostiteljskim objektima isti tren zabraniti rad, i to osam dana. Zakonom je dozvoljeno da je najviša dopuštena razina zvuka u mješovitoj zoni danju 60, a noću 50 decibela, a zbog nepoštivanja ograničenja već je u mnogim mjestima započela akcija zatvaranja preglasnih ugostiteljskih objekata.
Iako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi prije tri dana pulskoj sanitarnoj inspekciji poslao naputak u kojem se navodi da mogu početi zatvarati objekte kako bi se ovom problemu u turističkim mjestima napokon stalo na kraj, u Istri inspekcija još nije izašla na teren. »Nije se ukazala potreba za poduzimanjem akcije mjerenja jačine buke u ugostiteljskim objektima u Istri«, tvrdi voditelj odjela sanitarne inspekcije Šani Samardžić.
Naime, kako objašnjava, u kontrolu se odlazi isključivo na prijavu, a ne u redovitom nadzoru, jer se buka ne smatra hitnom intervencijom. No, je li moguće da u Istri niti jedan građanin nije prijavio buku iz kafića, dok se u isto vrijeme novinski članci pune izjavama nezadovoljnih građana koji više ne mogu izdržati cjelonoćnu galamu ispod svog prozora? Samardžić je odgovorio da oni ne djeluju prema napisima u novinama već samo na osnovi prijava, no ponovno je naglasio da u posljednja dva, tri mjeseca - nema prijava.
Budući da zvuči gotovo nevjerojatno da se baš nitko nije potužio na prejake decibele (ili to i nisu mogli učiniti jer im se u sanitarnoj inspekciji nitko danima, a pogotovo noćima, ne javlja na telefon) i to upravo u vrijeme turističke špice kada s mnogih terasa i iz kafića trešti glasna glazba, još smo jednom inzistirali da nam se potvrdi je li zaista u Istri buka u granicama dopuštenog.
– Uvijek ima nekih prijavica koje se tiču buke, no konstantnih žalbi protiv određenih ugostiteljskih objekata nema. Samo su se u Umagu žalili protiv jednog lokala u više navrata, te ćemo ako se ukaže potreba, izići na teren i izmjeriti buku, zaključio je voditelj sanitarne inspekcije. Budući da prijavu inspekcijama ne podnose samo građani, već i policija i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, i ovim smo institucijama poslali upit je li bilo pritužbi građana, no nismo uspjeli dobiti odgovor.
Nedavno je za naš list pomoćnik ministra zdravstva za sanitarnu inspekciju Ivo Afrić izjavio da u Puli ipak postoji problem buke, napomenuvši da se neke osobe bune zbog novih preglasnih crkvenih zvona. »Ne znam zašto je Afrić to izjavio. Pa ne možemo, ako zvukomjerom utvrdimo da je buka viša od dozvoljene, zatvoriti crkvu! Ovaj će se problem riješiti drugim putem, na biskupskoj konferenciji«, zaključio je Samardžić koji je tako u nadležne za provođenje u djelo Zakona o zaštiti od buke uključio i Crkvu.
– Ranije smo imali pritužbe građana zbog galame, no od kada se radno vrijeme lokala skratilo, više nam se nitko ne javlja, izjavila je Ester Jurinović iz pulskog Udruženja obrtnika. Ona smatra da je gradska odluka o skraćivanju radnog vremena sama po sebi dosta rigorozna. »Možda bi se u strogom centru grada građani mogli tužiti na remećenje mira jer je jedino tamo dozvoljeno raditi do dva ujutro, ali samo do kraja kolovoza«, napomenula je.
Nevjerojatno, ali izgleda da je buka problem u svim turističkim mjestima duž jadranske obale osim u Istri, i to posebno za sanitarnu inspekciju!?

M. JERIN

POVIŠENI DECIBELI U RIJECI REMETE SAN GRAĐANIMA U CENTRU GRADA

Noćna mora zvana buka

Inspektori će ciljano odlaziti na teren, po pozivu građana, a objekt koji krši zakon odmah se može zatvoriti na osam dana, uz novčanu kaznu do sto tisuća kuna

RIJEKA -

Aparat za mjerenje buke u Sanitarnu inspekciju Rijeka trebao bi doći za otprilike osam dana. Sva procedura oko naručivanja zvukomjera, uređaja kojim će sanitarni inspektor na licu mjesta »ispitati« buku ispred ugostiteljskih objekata, je gotova. »Za sada smo naručili ukupno sedam zvukomjera, koji će biti raspoređeni u odjele sanitarne inspekcije duž hrvatske obale, pa jedan stiže i u Rijeku«, kazao nam je Ivo Afrić, pomoćnik ministra zdravstva za sanitarnu inspekciju. Valja podsjetiti da su aparati već trebali biti isporučeni, ali je nedostatak novca u Ministarstvu zdravstva na kratko vrijeme »zamrznuo« narudžbu. Inače, jedan takav uređaj košta oko 3.500 eura.
- Nadam se da ćemo uz pomoć ove opreme napokon stati na kraj problemu koji se zove buka - bez obzira dolazi li ona iz kafića odnosno diskokluba ili s otvorenog gradilišta. Inspektori će ciljano odlaziti na teren, po pozivu građana. Ako se pokaže da objekt krši odredbe zakona, inspektor će ga odmah zatvoriti na osam dana, a može napisati i kaznu na iznos od 30.000 do 100.000 kuna, kazao je Afrić.

LJ. HLAČA

U Malom Lošinju zvukomjerom izmjereno 88 decibela, a dozvoljeno 50

Dok u Istri inspektori nisu uopće mjerili buku, sanitarna inspekcija Primorsko–goranske županije već zatvara lokale. Prekjučer je u Malom Lošinju na osam dana zabranjen rad čak četiri kafića. Pomoćnik predstojnice Ureda državne uprave u Rijeci dr. Stipe Karaula napomenuo je da ne može komentirati rad svojih kolega iz susjedne županije.


– Ako su u Istri odlučili da nema potrebe poduzeti akcije sa zvukomjerima, znači da je sve uredu. Mi smo otišli u one objekte koji su već godinama meta mnogih prijava građana, objasnio je Karaula i dodao da ovaj posao uopće nije bilo lako odraditi. »U nekoliko sam navrata obilazio lokale i upozoravao vlasnike što će im se dogoditi kad stignu zvukomjeri te da utišaju glazbu. Oni su se oglušili i morali smo ih zatvoriti. Sad kažu da im ugrožavamo egzistenciju. No, ako je dozvoljeno 50 decibela, a mi smo izmjerili čak 88, što smo drugo mogli napraviti?«, veli Karaula.
Novosti

U tunel Učka kroz tri trake

Sanitarna inspekcija tvrdi da u Istri nema prij...

Mesić: LRH se nije smio prodati

Opatiji neću pokloniti niti dionicu liburnijski...

Marko Maršić »novi« pročelnik pulskog Zavoda za...

Svinjska kuga u selu blizu Županje?

Supružnici Aulinger prijavljeni Državnom odvjet...

Miro Oblak ulaže u seoski turizam kraj Oprtlja

Hrvatska s Italijom dogovara razgraničenje epi...

Radnike LRH-a ne zanima vlasnik, već posao

IDS traži da Muzur podnese ostavku

Prijete mi životima žene i djece

Ništa protiv Glavaša

Obnovljena istraga ubojstva Ivana Rotima

Splićani popravljaju beogradsku pistu

Hrvatska traži diplomata za Bagdad

Starije nezaposlene i invalide više nitko neće

Mirna u prvom polugodištu poslovala s gubitkom ...

Država uskoro prodaje 75 hektara zemljišta u Is...

Puni profil autoceste Vrbovsko - Bosiljevo 2007.

Jakljan kupuju hrvatski hotelijeri

Hypo prodao 80 posto udjela u Maraski vlasniku ...