HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Događaji

 

 

 

Utorak,
15. studenog 2005.

     

Križ ne smije biti modni trend

TROGIR - Svečanom procesijom oko povijesne gradske jezgre i misnim slavljem, koje je u trogirskoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, Trogirani su obilježili blagdan Sv. Ivana Trogirskoga, koji se od 1992. slavi i kao Dan grada. Predvodeći misno slavlje u koncelebraciji s tridesetak svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, kardinal je upozorio katoličke vjernike da se nikad ne mire s rezignacijom i ravnodušnošću, nego da u skladu sa svojim sposobnostima pridonose boljitku društva, ugroženog pretjeranim materijalizmom i sekularizacijom.
Istaknuvši da se ne smijemo sramiti svoje vjere, Bozanić je podsjetio na otvoreno neprijateljstvo komunističkih vlastodržaca prema kršćanima, naglasivši da i danas, nakon polustoljetne vladavine »neprijatelja vjere«, ima onih čija je namjera omalovažiti vjerska uvjerenja, prikazujući ih nazadnima. Poručio je vjernicima da se ne srame križa koji za krćane ne smije biti modni trend.
»Zapitajte se je li križ odraz mode ili znak prepoznavanja kršćana. Sramimo li se križa ili ga ističemo u kućama i na radnim mjestima«, upitao je kardinal Bozanić, poručujući vjernicima da čuvaju vjeru i katolički identitet.
U sklopu proslave Dana grada, Domu zdravlja predan je mamograf vrijedan pola milijuna kuna, kupljen donacijama građana i gradske vlasti. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama uručene su nagrade, a sjednici su nazočili ministri Branko Vukelić i Ivica Kirin. [Dobrila Stella]

VRH TEKSTA