Slobodna Dalmacija 18. studenog 2005.

Bozanić protiv etike

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

U ponedjeljak je kardinal Bozanić u Trogiru pozvao kršćane da "strše svojom brižnošću i dobrotom kao zvonik crkve". U utorak je "Slobodna" saznala da Ivana Benkus, odlična učenica prvog razreda trogirske Gimnazije, ne može na krizmu jer je u školi kao izborni predmet uzela etiku, a ne vjeronauk. Tako je poziv kardinala na "brižnost i dobrotu" ispao ne samo nelogičan nego i ne-etičan. Nelogičan je jer kršćani, katolici zapravo, u Hrvatskoj čine golemu većinu, a većina ni na koji način ne može "stršiti", osobito ne kao zvonik crkve. Stršiti mogu samo pojedinci, ili izrazite manjine. Kao što strši npr. katolikinja Ivana Benkus jer nije odabrala vjeronauk kao 480 učenika, nego etiku kao njih 21.
Ne smatram da je poziv kardinala ne-etičan zbog igre riječi. Premda bi i u ovom slučaju i to bilo dovoljno. A bilo bi dovoljno jer etiku kao školski predmet ne izigrava samo splitsko-makarska nadbiskupija nego npr. i varaždinska. U obje se pohađanje vjeronauka propisuje kao uvjet krizme i pričesti. Pače! Učenicima koji nisu upisali vjeronauk, biskup Culej ne dopušta ni da budu kršteni i krizmani kumovi! "Nije logično da nekoga zanima vjernička praksa, a vjerničku teoriju ne želi učiti", kaže Culej. Jaka logika! Pitanje je samo dokle seže: hoće li sutra svi koji se žele vjenčati, umjesto informatike morat upisati teologiju? Istina, u splitsko-makarskoj nadbiskupiji ne inzistiraju toliko na logici teorije, koliko na logici stada: "ako 93 posto učenika srednjih i 96 posto učenika osnovnih škola odabire vjeronauk ... ne vidim razlog da to isto nije napravila i osoba o kojoj je riječ" — Ivana Benkus, op DČM — kaže don Periš, kateheta splitsko-makarski. No u čemu je bit neetičnosti Bozanićeva poziva?
Jer je poziv većini da "strši" zahtjev za diferencijaciju: na one koji će istaknuti križ, od onih koji to neće ... na one koji će upisati vjeronauk, od onih koji su upisali etiku ... itd. Najposlije će se, kao kod don Periša, zahtjev za "stršenje" preobratiti u svoju suprotnost — u zahtjev pokornosti stadu. A Bozanić kao predsjednik HBK odgovoran je i za sve ovo izbacivanje etike iz školskih programa. Koje je, naravno, "iznenadilo" Primorčevo ministarstvo, premda je Culejeva poslanica pročitana u svim crkvama. A ako ugovori sa Svetom Stolicom omogućuju vjeronauk kao izborni predmet, ova biskupska reforma školstva notorna je prijevara države. A prijevara je čak i u liberalnom kapitalizmu neetična.

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.