Datum objave: 13.11.2005   Rubrika: Kolumne, komentari

Katolička Hrvatska

Suprotno standardima Europske unije, kojoj Hrvatska želi pripadati, te uzusima razvijenih država gdje se poštuje i promovira sekularna ili laička država (što, treba uvijek ponavljati, ne znači i službena privilegiranost ateizma), u Hrvatskoj se nastavlja trend pokatoličavanja svega, od telefonskih centrala, trafostanica i šahtova, do škola, državnih zrakoplova, brodova, autocesta, mostova, pa i cijelih gradova. Blagdan sv. Martina, kojeg vjernici Maloga Lošinja slave kao zaštitnika grada, od ove godine gradske su (HDZ-ovske) vlasti proglasile i Danom grada. Tom prigodom je u petak, 11. studenoga, u Malom Lošinju otvorena novoizgrađena osnovna škola, koju je u nazočnosti zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, blagoslovio krčki biskup Valter Župan.
    Razumije se da je za kardinala Bozanića, Bodula po rođenju (Vrbnik, otok Krk), dolazak u Mali Lošinj bio opravdan iz više razloga: kao posjet bratu Antonu, župniku toga grada, u kojem je bila održana i velika procesija, odnosno svečano liturgijsko slavlje, kao znak kolegijalnosti prema bratu u episkopatu, krčkome biskupu, inače Bozanićevom nasljedniku na čelu Krčke biskupije, kao znak pristojnosti prema pozivu koji je dobio od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno škole Marija Martinolića, najveće na našim otocima, kao znak poštovanja prema golemoj većini mještana kojima je petak bio izuzetno važan dan i kao znak Crkve da joj je stalo do razvitka naših, inače, zapostavljenih i siromašnih otoka.
   
   
Što, pak, kaže Ustav

Škola je blagoslovljena kao da se radi o katoličkom objektu koji je financirala Katolička crkva, a ne, što jest, tijelo države koji su platili svi građani, dakle i oni koji nisu katolici ili koji ne vjeruju u Boga. Bozanić, da je imao malo više pameti, mogao se pojaviti u civilnoj odjeći, kao onomad kardinal Kuharić na famoznom Oltaru domovine na Medvedgradu, koji je s vremenom ipak naučio osnove bontona u odnosima Crkve i države. Jer Bozanić je tamo bio, prije svega, gost. Da se u našoj zemlji poštuje Ustav, uz njega su trebali stajati predstavnici drugih konfesija. A ima ih jer, primjerice, muslimani, koji čine znatan dio populacije toga mjesta, žele graditi džamiju u Malome Lošinju.
    Da se poštuje Ustav u našoj zemlji, umjesto katoličkoga blagoslova, ne samo prigodom otvaranja te škole, nego inače, zaziv Božjega blagoslova bi trebao biti održan u ekumenskom ili pak međureligijskome duhu, kao što se radi u Francuskoj, Njemačkoj ili Švedskoj. Jer prema članku 41. nepoštovanog Ustava, »sve su vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države«.
   
   
Srpkinja je i neće proći!

Tko to ne poštuje, ne poštuje ni druge važne dijelove Ustava, poput članka 3., koji definira najviše vrijednosti kao što su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, poštovanje prava čovjeka, itd, ili članak 14. prema kojem su svi građani pred zakonom jednaki, ili članak 15. koji kaže da su u Hrvatskoj svi pripadnici naroda i manjina ravnopravni... ukratko, činjenicu da ne živimo u konfesionalnoj državi kakvu priželjkuje Kaptol i s kojom od početka koketiraju stanari Banskih dvora.
    A da se ne poštuje Ustav govori i podatak da će v.d. ravnateljica spomenute škole Jelena Jovanović, uskoro to i prestati biti jer je shvatila da nema nikakvih šansi nasuprot lošinjske HDZ-ovske mašinerije koja na tom mjestu želi postaviti profesoricu glazbenog odgoja, tvrdu HDZ-ovku i »pravu Hrvaticu«, a ne »nekakvu Srpkinju«, kako smo čuli, bez obzira na to što je Jelena Jovanović mlada, pametna, stručna (biologinja) i svestrana ekološka i mirovna aktivistica.
    Ovo pišem ne zato da bih napakostio Crkvi, ni na mjesnoj ni na nacionalnoj razini, niti da bih napao gradonačelnika Garija Cappellija, inače pristojnog, modernog i nekonvencionalnog HDZ-ovca. Želim pozvati, po stoti put, kardinala Bozanića, a time i sve druge, da se promovira Ustav i da se založimo za europske standarde suživota, međunacionalnog uvažavanja i interkulturalne razmjene jer, ako je istina da je, kako je rekao kardinal, Crkvi jako stalo do škole, onda moramo znati da se ovo što sam nabrojio najprije mora učiti u školama.

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
www.netcom.hr