Naslovnica
Crkvena zvonjava
Odrazi
Kontakt
Prvotna verzija stranice postavljene 2004. godine
privid
Koalicija za sekularizam
Slični Sadržaji
Najčitanije
NaslovnicaKontakt
Pravo lice Crkve
 
Autor: Administrator, 08-06-2007 11:46

Pravo lice Crkve

Zbog svetogrđa koje sam počinio izazvavši da zvona utihnu, doživio sam sumnjivu čast da se nađem u crkvenim propovijedima te u medijskim istupima lošinjskog župnika Bozanića i uzrujanih pripadnika njegova stada. Tako se u jednom napisu inspiriranom župnikovom anatemom dramatično tvrdi kako su pokretanjem pitanja protuzakonite zvonjave u Malom Lošinju "napadnute vjerske slobode građana vjernika-katolika". Od vjernika koji koji znaju povući crtu razgraničenja izmedju svoje vjere i etički dvojbenih postupaka svoje Crkve saznao sam da je jednu vjernicu i njenu djecu izmučenu bukom crkvenih zvona duhovni pastir prokleo sa propovjedaonice, jer je o tome javno progovorila.

Javne izjave pastoralnih djelatnika u vezi s pitanjem protuzakonitog korištenje crkvenih zvona ukazuju na duboku provaliju što razdvaja teoriju i praksu katoličke Crkve u Hrvatskoj. Unatoč Isusovu učenju da treba caru dati carevo, a Bogu božje, dakle vjeru prakticirati poštujući zakona države u kojoj djeluju, hrvatski klerici na sav glas u javnim medijima obznanjuju da za zakone ove države ne mare. Zbog "gluhoće " državne uprave mariti ni ne moraju.

Svojim javnim istupima klerici i pojedinci iz njihova stada demonstriraju vrhunsku vještinu u onome što je Schopenhauer nazvao erističkom dijalektikom i opisao kao vještinu da se u raspravi pobijedi pod svaku cijenu, pa i nečasnim sredstvima, bez argumenata. Vještina se sastoji u primjeni raznih logičkih smicalica kojima se žrtve te dijalektike dovodi u zabludu.

Odjeci u medijima>>

Tko to tamo laže?

Župnik Anton Bozanić tvrdi da se zvonjavom "ne krši zakon i satni mehanizam ne otkucava u vremenu od 19 do 7 ujutro", te da nije istina kako turistima zvonjava smeta. No, da zvona zvone od ranog jutra do kasno uveče čuje cijeli grad, a na to se upisom u knjigu žalbi službeno žale i turisti, ali od vjernika i novinara on zahtijeva da više vjeruju njegovim riječima nego vlastitim ušima.

Čini se da župnik Bozanić zna kako se kreativno interpretira osma Božja zapovijed u kojoj se pod zabranom lažnog svjedočenja misli na svaku lažnu riječ, na svaki pokušaj ili namjeru da se koga prevari, te na svaki nagovještaj sračunat da izazove pogrešan utisak. Čak i izlaganje činjenica na takav način da se slušatelj zavede - predstavlja laž. Namjernim skrivanjem istine, kojim se može oštetiti druge, također se čini prijestup osme Božje zapovijedi. A župnik negira čak i fizikalnu čnijenicu širenja zvučnih valova ...

Crkva djeluje protiv pravnog poretka RH

Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica u članku 3. te članku 4. sadrži odredbe kojima se definiraju oblici nedopustivog djelovanja vjerskih zajednica, uključujući širenje “netrpeljivosti i predrasuda prema drugim vjerskim zajednicama, njihovim vjernicima ili drugim građanima”, te djelovanje koje se protivi “pravnom poretku, javnom moralu ili na štetu života i zdravlja, ili drugih prava i sloboda njenih vjernika i drugih građana”.
Zlostavljajući građane bukom Crkva djeluje na štetu života i zdravlja građana, a istupima klerika u medijima i sa propvijedaonica širi netrpeljivosti i predrasude prema građanima koji se protive kršenju zakona. Na taj način Crkva djeluje i protiv pravnog poretka RH.

buka zvona crkvena zvonjava

Katolička Crkva nesmiljeno, drsko i sustavno krši zakon o zaštiti od buke ...

Zakon o zaštiti od buke dopušta
(članak 17.) zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima u naseljenim mjestima od 7 do 19 sati, s iznimkom za vjerske obrede na dane vjerskih blagdana. Ovaj zakon diljem Hrvatske Crkva nesmiljeno, drsko i sustavno krši.

... a državna tijela prave se gluhima

To je poznato svim državnom tijelima nadležnim za provedbu zakona, no umjesto da osiguraju njegovo poštovanje, prave se gluhima. Na žalbe građana odgovaraju šutnjom, a one upornije činovnici vuku za nos kroz labirint propisa i birokratskim smicalicama ih obeshrabruju sve dok ne odustanu i pomire se sa sudbinom žrtve crkvenog nasilja.

Protiv toga nasilja nema pravnog lijeka: Crkva preporučuje tablete

Zlostavljanju građana protuzakonitom crkvenom zvonjavom unatoč jasnim zakonskim odredbama i upravnim nadležnostima nema pravnoga lijeka. Državna se uprava ne bavi vlastitim poslom, pa umjesto pravnoga, neki crkveni dužnosnici bespomoćnim žrtvama nasilja cinično preporučaju kemijski lijek: splitski katedralni župnik Zdenko Bralić 28. srpnja u Slobodnoj Dalmaciji Splićanima poručuje ”Komu smeta buka zvona, neka popije tabletu”.

Bahatost ovog župnika ima pokriće u sustavnoj potpori državne uprave protuzakonitim postupcima Crkve. Državni se službenici ne libe ni javnog priznanja da je Crkva jednakija pred zakonom. Tako voditelj istarske sanitarne inspekcije Šani Samardžić u Glasu Istre uzvikuje »Pa ne možemo, ako zvukomjerom utvrdimo da je buka viša od dozvoljene, zatvoriti crkvu!«. Dakle, izjavljuje da ono što bi zbog prekršaja možda učinio kakvom kafiću, zbog istoga prekršaja sigurno neće učiniti crkvi.

Stoga, kad jedan nadbiskup nakon što se upoznao s odredbama zakona donese skarednu odluku o granicama u kojima će se taj zakon kršiti i o tome izvijesti javnost, postaje jasno da posebna prava svoje organizacije koja je stavljaju iznad zakona RH smatra činjenicom. Taj stav nije plod manjka građanske kulture već viška osjećaja neograničene moći proizišle iz javnosti nepoznatog "deala" između katoličke Crkve i državne uprave.

Tortura nad ljudima zbog dobrobiti mehaničkog uređaja

Trideset godina živim u stanu petnaestak metara udaljenom od crkvenog zvonika. Do listopada 2004. tolerirao sam čestu i glasnu zvonjavu, pa i onu izvan zakonom dopuštenog vremena jer se zvonilo isključivo u obredne svrhe. No, od listopada 2004. zvona su počela otkucavati i točno vrijeme. Otkucavanje svakih 30 minuta s početkom u 6 sati pa sve do 22 sata uz brojne obredne zvonjave učinilo je boravak u stanu pravim mučenjem.

Nakon dva mjeseca torture bio sam već kronično neispavan pa sam službenika crkve zamolio za razgovor. Upitao sam ga tko je odgovoran za uvođenje otkucavanja vremena, na što je on prilično naduto odgovorio "Crkva". Na pitanje misli li pri tome na Vatikan, nadutost mu je malo splasnula, no odmah je potegnuo argument vjere i tradicije. Opomenuo sam ga na činjenicu da prema katoličkoj liturgici otkucavanje vremena nema nikakav vjerski smisao i izrazio sumnju da su dva mjeseca dovoljna za nastanak neke tradicije, pa je priznao da je otkucavanje vremena uvedeno kako mehanički dio uređaja ne bi zahrđao.

Na to sam predložio nađemo kompromis između potreba mehaničkog uređaja i ljudskih bića za ispravnim funkcioniranjem na način da se automatsko otkucavanje vremena milostivo ukloni u razdoblju od 15 do 17 sati. Bilo bi to samo šest otkucaja manje tijekom 16 sati dnevno.

No, službenik crkve Mato Polonio je prijedlog glatko odbio, prkosno ističući kako Crkva ima pravo zvoniti. To sam mu pravo priznao, no podsjetio sam ga da prema zakonu na koji se poziva imam i ja neka prava, među kojima je pravo na mir i tišinu do 7 sati ujutro i poslije 19 sati - pravo koje mi zvonima svoje crkve on svakodnevno krši. Dakako, u raspravu je opet uveo priču o tradiciji, no kad sam mu rekao da gajenje tradicije izvan zakonom određenih granica podliježe zakonskim sankcijama, tvrdoglavo se vratio svome "pravu na zvonjavu".

Kako bih izašao iz tog začaranog kruga, rezimirao sam razgovor rekavši: "Budući da Vi ustrajete na tome da u potpunosti koristite svoje pravo, ustrajat ću i ja na korištenju svoga. Ne date mi poštedu od šest otkucaja dnevno od 15 do 17 sati, pa ne dam ni ja Vama poštedu za kršenje zakona zvonjavom prije 7 i poslije 19 sati." Najavio sam mu da ću državnoj upravi podnijeti prijavu o kršenju zakona i na taj način, kad državna uprava osigura poštovanje zakona, ono što gubim izostankom dnevnog odmora nadoknađivati dužim spavanjem ili ranijim polaskom na počinak.

Polonio mi je na to predložio da "malo sačekam". Pretpostavivši da se želi posavjetovati sa nadređenima, pristao sam sačekati 15 dana. Čekao sam 30 dana diveći se vještini s kojom me je za to vrijeme ovaj duhovnik izbjegavao. Kao susjedi smo se često sretali i pozdravljali, no u tih mjesec dana on me ni jednom "nije vidio" ili bi iznenada skretao s puta kojim je upravo išao.
Bilo kako bilo, naivno vjerujući da državna uprava radi ono za što je plaćena i pri tome poštuje zakone koji uređuju njen rad, 27. prosinca 2004. podnio sam sanitarnoj inspekciji zahtjev za očevid načina korištenja zvona na tornju crkve Sv. Nikole u Malom Lošinju.

Očevid nije nikada obavljen. Umjesto da radi svoj posao, državna me uprava prepustila milosti "uzoritog" kardinala Josipa Bozanića, svjedočeći tako o konkubinatu države i Katoličke crkve.

Posao državne uprave obavili su mediji

Videći da moji pisani podnesci nestaju u crnoj rupi korumpirane birokracije, te da pokušaji da nešto saznam putem telefona imaju uspjeha koliko i udvaranje glasu na telefonskom automatu, obratio sam se "petom stupu vlasti", medijima - konkretno Vjesniku. Već i sama pojava novinara u blizini crkve bila je dovoljna da i prije objave napisa zvonjava izvan zakonom dopuštenog vremena naprasno prestane.

Odjeci u medijima>>Komentari posjetitelja (27) RSS feed comment
Komentira: sarah, 19-08-2010 07:22,
1. zvoni prije 7h
u razmaku od 500m nalaze se dvije crkve zvone, zvone, zvone....za poludit, pitam se tko im to dozvoljava i koji je smisao svega toga. Meni se čini kao iživljavanje na jadnim građanima, a sobzirom da smo mala sredina, svi šute i u sebi kuhaju!!!! Jutros me galecijanska probudila, počeli su zvoniti prije 7h :( trčala sam u sobu kod malog da zatvorim prozor da ne probudi malog, a beba se već probudila, da ne spominjem kako noćas nisam baš mnogo spavala (beba je beba)! Katolička otkucava svaki sat, svakih petnaest minuta cijelu noć, a 6 ujutro drn-drn! Zvone za blagdane, kada netko umre, svakodnevno...kome to koristi!!! Ljudi to su dvije crkve, pa to je da :upset uff
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: sarah, 19-08-2010 07:07,
2. 06:50
Galecijanska crkva zvoni, zvoni, zvoni.... a 06:50h je, zatvorila sam djetetu prozor da ga ne probudi!!!! :( Pitam se zašto tako rano zvoni, a da ne pričam kako je oko Uskrsa, božića i tako drugih velikih blagdana :upset  
U krugu od 100m nalaze se dvije crkve; galecijanska i katolička, kada to krene zvoniti pa to je da poludiš, katolička otkucava cijelu noć, zvoni od 6h, doslovno nas izluđuju!!! Mi smo velika općina i kada netko umre naravno da zvone cijeli dan, kada se sve zbroji ispada da nas zvona izluđuju svaaaaaki dan!!! Pitam se tko to kontrolira i regulira jer ovo nije za živjeti :eek
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Opptimist, 17-08-2009 23:14,
3. 25
Nisam vjernik, imam svoja načela kojih se držim i kad se sve zbroji, moja moralna razina je viša od prosječnog vjernika. Tko voli nek ide u crkvu, mene ne zanima, ali zašto crkve ima pravo buditi svo stanovništvo oko nje ranom zorom!? Zašto? Kako se izboriti za jednaka prava?
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: marijana, 27-05-2009 13:06,
4. prvo vrijeme crkve
ej bok :)
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Igor, 31-10-2008 13:10,
5. ...
Crkva je u 100 godina ubila 100 000 ljudi u ime boga. Vi ljudi idete u crkvu??? Ma dajte...
 
» Odgovori na ovaj komentar...
» See all 1 replie(s)

Komentira: GOGS, 12-10-2008 10:16,
6. Udri jače manijače
U bezakonju se rodih,jer u bezakonju zatrudni moja mati samnom.(biblijska)
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Mirko, 12-10-2008 07:48,
7. želja za mirom
Kome služi zvonjava u 6 ujutro? Da se probude radnici spremni za rumene zore? Da pop frustriran zbog ranog dizanja budi i druge?  
Očito nametanje bukom. Kada ne možeš dobiti vjeru, onda možeš postići prisilu. U crkvi se to jako vidi. Dubinska frustracija zbog nemoći zahvaćanja u bitno. Opet moramo braniti najveće postignuće posljednjih stoljeća: sekularnu državu. Ne dajmo se..
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Mirko, 12-10-2008 07:43,
8. noćna tišina
Eto, sv. Blaž u Zagrebu zvoni nekoliko minuta u 6 ujutro dok je još mrak. Za koga? Da se probude radnici? Da budu spremni u rumene zore? Možda se pop mora probuditi u 6, pa od frustracije budi i druge. 
Svo postupanje crkve ukuzuje na golemu frustraciju zbog dubinskog osjećaja nemoći. Kada ne možete zahvatiti u bitno, onda silite ljude na sporedno. Morate na misu, morate slušati zvona, morate biti protiv abortusa. Vjera se ne dobiva mačem, ali se od njega ne odustaje.  
Opet moramo dokazivati da je sekularna država najveće postignuće posljednjih stoljeća. Ne dajmo se..
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: bogataš, 10-10-2008 15:36,
9. Bog(ati) i siromašni
Ne znam da li je Bog bogatih ili siromašnih, ali ime mu sugerira da su mu bliži bogati. No čini mi se da Božji sin Isus nije baš mario za bogatstvo. Bilo kako bilo, Crkva kao ovlašteno božje predstaništvo na ovome Svijetu nije siromašna. A kao što znamo, siromaštvo i bogatstvo su povezani kao spojene posude. Da bi netko bio bogat - drugi mora biti siromašan.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: ZVONAR, 10-10-2008 15:29,
10. Blaženko
Nisam znao da je Bog ,bog siromašnih te da se crkva mora odreći materijalnog.Imolio bih bez uvreda
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: viki, 10-10-2008 13:14,
11. napad
Ako me zvonjava sa zvučnika obližnje crkve probudi u bilo koje vrijeme, ja to doživljavam kao napad, a na napad se mora reagirati. Ne reagiraju samo oni nad kojima se vrši mentalna manipulacija ili imaju financijsku korist. Mislim da se ipak ne usude zvoniti od 0 - 24 sata.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: PointZero, 10-10-2008 13:12,
12. Blaženko si zadrt ili ti fali daska?
Kad vučeš za nos prvo i prvo crkva i vjera nemaju ništa zajedničko. Mislio sam da je čovjek koji se koristi računalom obrazovan i misli svojim glavom no prevario sam se :? 
Kad bolje razmislimo od nikad 
Potkrijepiću to jednostavnim pitanjima/konstatacija: 
-zašto su samo svećenici bili učeni 
-zašto je crkva uzimala danak seljacima danas je to milodar i nedaj Bože da ga ne  
ostaviš odmah si crna ovca 
-zašto ne plaćaju porez 
-čemu jer služila inkvizicija 
-pedofila ko u priči 
-propagiraju svoje političke stavove, a trebali bi biti neutralni 
-licemjerni su  
Postoje i dobre stane da ne bi bilo... 
-caritas 
-pučke kuhinje 
-učinili su puno za Hrvatsku tijekom rata 
-ima i dobrih i poštenih svećenika i to je tako htjeli mi prihvatiti ili ne 
Daklem ništa nije crno-bijelo.  
Kada se sve zbroji i oduzme crkva je financijska ustanova koja kao i sve druge takvog tipa na kraju godine zbraja. U današnje doba su počeli tražiti razne načine da povećaju taj profit. Zvonjavom moraju dati do znanja da su tu pa to opravdavaju "višim" ciljevima. 
U svakom slučaju previše su se uzjogunili jer gube tlo pod nogama, a samim time lovu i ugled. Ništa nije toliko bitno koliko lova 
Tema je ipak buka pa da malo i to prokomentiram. Buka je buka bez obzira na izvor i to se normalnom čovjeku lako objasni no kada su "viši" ciljevi u pitanju onda svi peru ruke. Iskusio sam takvu buku i nije baš ugodno. Činjenica je da su današnja zvona elektronska, nikako poštelana, i da je većina crkvi lokalna pa svečenici ne spavaju u njima i fućka im se za buku. Volio bi ih vidjeti da spavaju na tim lokacijama kako bi mijenjali ploču. Interesira me kakva bi bila situacija kada bi hitne službe palile sirene po noći za "više" ciljeve. Kako bi to prošlo ? Mam bi se svećenici bunili da nemreju pisati propovjedi i biti odmorni za zornice.Interesantno je kako se u novinanma uvijek nađu komentari ljudi kojima ne smeta zvonjama. Što je s onima kojima smeta? Mala djeca, bolesni itd. Mi svi znamo gledati na sat tako da nam crkvena zvona ne trebju za orjentaciju. 
Zaključak: Kao i do sada od početka svijeta crkva u 85% slučajeva brine samo za svoju guzicu.Kada crkva shvati da tu nije svrha sama sebe onda će dokućiti zašto mladi ne žele u crkvu. Kratko i jasno obrazovani su i vide kakva je to doktrina. Dok se budu bahatili izjavama: "treba se odreči svega materijalnog", a oni zgrču bolesnu lovu i voze bolesne aute. Ko je tu onda lud ???
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: AdActa, 06-10-2008 09:06,
13. Re. Zanima me
Roberte, o kratkoj povijesti zvonjave možete pročitati na ovom linku.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: AdActa, 06-10-2008 09:03,
14. Re. Kome zvono zvoni
Vaša ideja je zanimljiva, ali njena realizacija bi dovela do prekršajne prijave. Dopuštenje za zvonjavu i suludo izuzeće zvonjave iz medicinskog pojma buke temelji se na vjerskim i tradicijskim argumentima, dakle nerazumskim, neznanstvenim, iracionalnim premisama. 
 
Unatoč tome, čim izmjena zakona bude usvojena, snimak zvonjave uz ovaj članak ću u vrijeme mise puštati pomoću snažnog pojačala pored crkve koja ga proizvodi. 
 
Dakako da ću nakon nekog vremena dobiti prijavu za narušavanje javnog reda i mira. A dalje ćemo vidjeti ...
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: B, 06-10-2008 08:48,
15. Kome zvono zvoni?
Osobno nemam ništa protiv crkvenih zvona, ali ako će zvonit 2-3 puta nedjeljom i u neki normalan sat (između 09:00 i 20:00), sve ostalo je bezobrazno. 
Konkretno živim u Pločama gdje je pop očito isfrustriran (vjerojatno činjenicom da je tek dobio poštenu crkvu, nakon dosta dugo godina), tako da nije rijetko da zvona zvone i u 6:00 i u 22:00. A crkveni sat zvoni svako 15 minuta. 
I sad vi meni recite da je to normalno... Ili da je u okviru današnjih zakona... 
Da ja raspalim glazbu tim tonom, stigla bi mi policija u roku od 10 minuta, s pravom... Mislim da bi bio interesantan eksperiment snimiti tu zvonjavu crkve i doći nekom gradonačelniku ili političarima (i svim onim koji to brane), ispred kuće, zgrade, pećine, i pustiti tim tonom kojim crkve zvone svima nama na prozor...
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Robert, 06-10-2008 08:38,
16. zanima me
mene zanima kakve veze je Isus imao sa zvonjavom i tko je pokrenu zvonjavu u Crkvi? Da li je i tu rijec o preuzimanju obicaja (poput Bozica)od nekih,kako oni kazu, pogana. 
 
Zvonjava mi smeta i ne sviđa mi se što me budi u 6 ujutro, posebno ljeti kad su prozori otvoreni. Rijec je o crkvi u N.Brestju u Sesvetama.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Pastir, 05-10-2008 22:33,
17. Stado za šišanje
Dragi naš Blaženko, za popove smo svi mi stoka, a zvonjava im služi da nas okupe u stado. Pa da nas mogu šišati i musti.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: zvonko, 05-10-2008 22:05,
18. Buka je buka je buka
Bjesomučno lupanje jednim komadom metala o drugi (a to je zvonjava) je jebena buka, ma što god ti Blaženko tu trabunjao. Bio ti vjernik ili nevjernik od toga ne možeš spavati i odmarati se kao čovjek. A ako ima Sotone, ona vlada popovima koji nas zlostavljaju.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: ZVONAR, 05-10-2008 21:51,
19. Blaženko
CRKVA JE TU DOŠLA I ZVONILA PRIJE VAS,VAMA NEVJERNICIMA SMETA ZVONJAVA JER STE POD SOTONOM,MOLITE SE BOGU SVAKI PUT KAD ZAZVONI PA ĆETE OSJETITI PRAVI DUHOVNI MIR
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Alexxl, 04-10-2008 15:45,
20. Lončići
Ne brkaju se lončići, niti su zvona o kojima se govori toliki problem. 
Suština ovoga problema je ta da crkva ide tako daleko da će malte ne jednog dana donositi i krojiti zakone, ako ništa drugo preko vladajučih. Već sad je jao siga nama. 
Malo zvona malo kontrola rađanja malo kamere, raskršće, banka, firma, pa jednog dana državnim dekretom u spavaću sobu. Onda će bit zvonjave Big Brothera. 
Radi se o zvonjavi na koju kad prigovoriš, onda si ateista komunjara, crni vrag, Udbaš. 
Radi se o tome da će ti uplivati u život do jaja, a onda češ čut lončiće.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: medicinar, 04-10-2008 12:51,
21. Jao si ga nama
Mislim da se ovdje brkaju lončići. Nije stvar u tome jeli netko ateist ili vjernik, nego smije li se u ime vjere ikoga maltretirati bukom crkvenih zvona i dernjavom zvučnika. Ako su vjernici impregnirani protiv buke zvona to je njihova stvar. Nemaju pravo očekivati da i svi drugi ogluše. Ovo sa zvonjavom je obični kriminal, a ako Vlada zabranjuje pušenje svima zbog onih kojima duhanski šteti zdravlju, tako treba postupiti i sa zvonjavom. Ma hoće - malo sutra! Ministar zdravstva će obrisat dupe svojom diplomom medicinskog fakulteta samo da se uvuče popovima. Jao si ga nama!
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Alexxl, 04-10-2008 11:45,
22. Ako sam....
Ako sam ateista, to ne znači da sam nevjernik. 
Jednostavno ne vjerujem u Božije postojanje i 
vjerujem da je ključ svega u čovijeku. 
To znači da nemam iskrivljene vrijednosti. 
Ne treba mi Biblija ni crkva ni pop ni sva ta velika zvona da znam da ne trebam krasti, kurvati se, ubit nekoga, pretući etc., a toga ima i to rade jedni i drugi 
...i oni koji idu u crkvu i oni koji nejdu. 
I nemrem biti Đavo, Vrag ni neki njegov jebeni sljedbenik.....ni komunjara ili kajtigajaznam kaj,  
ako nejdem u crkvu. 
Želim živjeti normalno pošteno po LJUDSKIM mjerilima u nekakvom demokratskom društvu, tolerantnom društvu sa poštenim pravosuđem , gdje mogu i "dragom Bogu" reć 
što mislim. 
A bilo bi dobro da ga ima, malo bi se drugačije ponašali svi mi...malo bi nam i ministri ministrirali!!!
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Alexxl, 04-10-2008 11:27,
23. Naprosto nije istina
Tomislav, 04-10-2008 09:08, 
2. crkva ---nije "govno" 
"govno"e iskrivljeni ateistički sustav vrijednosti koji je ljude naučio krivom načinu života potencirajući smrtne grijehove kao okosnicu vrijednosti..crkva nikog ničemu ne uči ništa loše  
Crkva griješi, jer u njoj rade griješnici. 
Sv. Pismo je nešto drugo. 
Zašto svi Vi vjernici napadate ateiste? 
Hoćemo li se vratiti u srednji vijek i sve nas na lomaču. 
Dajte se pogledajte, koliko ste puni mržnje. 
Zar treba satrat sve nekatoličko??? 
Dajte i nama komadić neba pod kojim ćemo živjeti i 
NAJVAŽNIJE 
nemojte nam davati materijala koji vam podastiremo pod nos. 
Pa nismo mi guzili dječicu po samostanima i kaj ja znam di. 
Nismo mi prikrivali Brajšu 
Mi se bavimo svjetovnim, a pad morala i potrošački centri i mentaliteti....pa vidimo saborske vjernike i privatno i po misama. 
A i van crkve se čuje što se propovijeda, pa nebih o nekim izljevima mržnje ucjena etc..
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Alexxl, 04-10-2008 10:49,
24. Jan
"podigni kamen i naći češ me, rascijepi drvo i naći češ me" 
Šta to znači...ima li Ga ili ne, crkva ne treba. 
Narod je u suštini tup i ima ona narodna: 
"Narod je stoka" 
Normalno da se nađu malo pametniji pojedinci tzv. "lezilebovići" i "niš koristi" koji koriste tupost naroda za lagodan život. Popularno ih zovemo "popovima". 
Oni su ljudi i normalno da su skloni svemu, čemu smo skloni i mi...stoka sitnog zuba. Pošto smo dosta zaostali, puni strahova, stresova i frustracija treba nam nekaj "za badave", nekakva terapija, pa idemo u raznorazne crkve. Ima nas i ateista, zovu nas "Komunjarama" (makar mi se i ti gade). 
Većini je nepojmljivo da postoje "SOLERI" koji se miču od svake grupe, jer znaju da ona smanjuje osobni Intelekt. 
Jednog dana kad postanemo bogato i razvijeno društvo, poput naših prijatelja Amera (hahahahaha, ajmo Rvacka u NATO), ondaK ćemo manje ići u crkvu, a više se klanjat "zlatnom teletu", makar se Francekovih prvih "200" već duboko poklonilo "teletu" i okrenulo leđa telcima. 
U toj budućoj "maloj Švicarskoj", isto kao sada u SAD-u, 
bit će najbitnije, da si prilikom rođenja nađete prvo advokata i psihologa, kojima ćete tokom života ostavljati 20-30% svoje godišnje zarade, sve do onog trenutka dok ne završite pod šatorom kao oni jadnici ovih dana u Reno-u.Za neinformirane, ime grada, ne auta. 
Pogledaj =38&tx_ttnews[tt_news]=16437&cHash=80439054b9]ovdije 
I sad za kraj bi ja trebao onak ljutito napisati za Franceka: 
"Da Bog da ti se kosti okretale u grobu" 
Aaaaaa nene! 
Ak Njega doista ima, ondaK treba znati da kad nekog proklinješ, da sebe proklinješ. 
Nek On sam mirno počiva i Slava mu. 
Ja ću kao ateista, komunjara, mamojebac, govno ili 
whatever pokušat i dalje živjeti u skladu sa Biblijskim načelima, koju sam, BTW pročital. Ni to loše štivo i vjera ni loša. 
I ja kao ateista sam vjernik. 
Ja vjerujem da Boga nema. 
Ja vjerujem da svaki dan moram rano ustati, spremit doručak svojoj djeci, otić radit Gazdi 10h, doć doma i sve kaj treba i da se netrebam kurvati, nekog pokrasti i pretući ga, lagati, psovati, biti zavidan, etc.. 
A moja djeca...Ite brate u crkvu, ak ošte, a mene ne masirajte i ne zvoncajte mi preveć pod prozorom, jer se moram naspavati, kako bih sutra mogao raditi i dobiti novcei za kruh i mlijeko i za vaše mobitele, pa čak i za kurtone (makar ih ne koristim, ali tak stilski...hehehehe). 
Lijep pozdrav i sve dobro. 
Soler
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Tomislav, 04-10-2008 10:08,
25. crkva ---nije "govno"
"govno"e iskrivljeni ateistički sustav vrijednosti koji je ljude naučio krivom načinu života potencirajući smrtne grijehove kao okosnicu vrijednosti..crkva nikog ničemu ne uči ništa loše
 
» Odgovori na ovaj komentar...

More comments...

Dodaj svoj komentarmXcomment 1.0.9 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« Prethodna   Sljedeća »
stck1926.jpg
komentari.gif
Crkvena zvonjava pred...
nesnosljiva buka na Zametu
Evo javljam se iz rijeckog...
29/01/14 10:31 Dalje ...
Komentira: gost Ri

Pravo lice Crkve
crkva
Koja to crkva
08/05/13 13:59 Dalje ...
Komentira: Marko Marković

Krotki, smjerni zakonodavci
?!
U aktualnom slučaju Tvornice kulture...
22/02/12 10:34 Dalje ...
Komentira: Ajgor

Krotki, smjerni zakonodavci
Buka crkvenih zvona je svima vruć kesten
Treba biti strpljiv i ustrajan.
22/02/12 03:24 Dalje ...
Komentira: crkvena zvona

Crkvena zvonjava pred...
Neviđena vremena novih moćnika
Dragi Župnici diljem lijepe...
24/01/12 12:30 Dalje ...
Komentira: Razočarana

Crkva kao control freak
Sine pecunia nulla salus
U raspravi o zlostavljanju građana...
20/01/12 12:55 Dalje ...
Komentira: T. Kikić

Logičke smicalice
argumentum ad hominem
Argumentum ad hominem. Šopenhauer...
15/01/12 10:27 Dalje ...
Komentira: regoč

Crkva širi netrpeljivost i...
Buffalo
Ma kud se sve mješaju "presvetli"...
10/01/12 16:22 Dalje ...
Komentira: Jakov

Crkvena zvonjava pred...
Zvona za tjeranje turista
Evo još jednog primjera nasilja nad...
10/01/12 08:56 Dalje ...
Komentira: gost

Crkvena zvonjava pred...
hvala zvonima
Hvala zvonima što me bude ranom zorom...
25/12/11 13:11 Dalje ...
Komentira: ružica

 

© 2020 Ad Acta