Naslovnica
Crkvena zvonjava
Odrazi
Kontakt
Prvotna verzija stranice postavljene 2004. godine
privid
Koalicija za sekularizam
Slični Sadržaji
Najčitanije
NaslovnicaKontakt
Uz kavu o nepotizmu
 
Autor: Administrator, 25-12-2000 09:50

Uz kavu o nepotizmu

»Na kavi« s Vjesnikovom novinarkom bila je u srijedu gospođa Dijana Pleština, supruga premijera Račana, čije imenovanje za savjetnicu u Ministarstvu vanjskih poslova još uvijek izaziva pažnju medija i kontroverze u široj javnosti. Na upit novinarke što je za nju nepotizam, gospođa je odgovorila - što za nju nepotizam nije: »Nepotizam nije kad kvalificirana osoba radi nešto uz osobu koja je na vlasti«. No, budući da je profesorica, pa se valjda prisjetila da bi zbog takvoga odgovora studentu dala lošu ocjenu, gospođa je odgovor proširila pozitivnim tumačenjem značenja riječi: »Ako, pak, netko nema potrebne kvalifikacije, a dolazi do položaja i novca samo zato što ima neku vezu, to je nepotizam«. Tako je »na kavi« s Vjesnikom o nepotizmu govorila gospođa Pleština, dok svakome pristupačna literatura o nepotizmu govori drugačije.

Prema Anićevom Rječniku hrvatskog jezika nepotizam je »zloupotreba položaja i drugih oblika moći u korist svoje rodbine«. O kvalifikacijama te rodbine u opisu značenja te riječi nema ni slova.

Klaićev Rječnik stranih riječi nepotizam opisuje kao protekcionaško popunjavanje unosnih i visokih položaja vlastitim rođacima, »svojim ljudima«, te kao zloupotrebu položaja u korist rođaka i pristaša. O kvalifikacijama rođaka (i pristaša) opet ni riječi.

Posegnemo li i za kakvim skromnim, ali nespornim stranim izvorom kakav je, na primjer, Websterov rječnik, pročitat ćemo lapidarno objašnjenje da je nepotizam samo prekomjerno favoriziranje rođaka, dok se njihove kvalifikacije ni ovdje ne spominju.

Ukratko, za tvrdnju gospođe Pleštine kako nepotizam nije »kad kvalificirana osoba radi nešto uz osobu koja je na vlasti«, a jeste kad »netko nema potrebne kvalifikacije, a dolazi do položaja i novca samo zato što ima neku vezu« u općepriznatoj, nespornoj literaturi nema uporišta.

Za opravdanu sumnju u nepotizam pri imenovanju kakvog dužnosnika dovoljna je, dakle, već sama činjenica da je imenovani blizak rođak nekog političkog moćnika, ma što gospođa Pleština o tome »uz kavu« govorila.

Da je tome tako, potvrdu sam bez poteškoća našla na Internetu. Na web-stranici ustanove koja se bavi ljudskim resursima američke NASA-e pod naslovom »Nepotizam« mogu se pročitati opsežna pravila o restrikcijama pri zapošljavanju rođaka javnih dužnosnika u toj organizaciji. Dug spisak rođaka čije kvalifikacije se podrazumijevaju, koji podliježu ovim ograničenjima, a počinje ocem i majkom, djecom, braćom i sestrama preko ostale rodbine, uključujući tu i supružnike, te završava polubraćom i polusestrama, svjedoči o tome da su SAD odavno preboljele dječje bolesti mladih demokracija u kojima se, kao danas u Hrvatskoj, legitimno i u pravilu opravdano nepovjerenje javnosti prema nositeljima političke moći demagoški proglašava negativizmom i stanjem apatije i ciničnosti. Kako to za čitatelje Vjesnika čini gospođa Pleština. Uz kavu...

Iskustvo s ponašanjem političkih elita u nas uči nas da se s promjenom vlasti mijenjaju samo opravdanja za nepotizam, pa u sablasnoj reprizi smjene provjerenih kadrova državotvornima, na scenu sada izlaze kvalificirani.

Vjesnik, 16. prosinca 2000.


Povezani sadržaji:

  1. Etika u službi nepotizma


Komentari posjetitelja (0) RSS feed comment

No comment posted

Dodaj svoj komentarmXcomment 1.0.9 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« Prethodna   Sljedeća »
tarot1.jpg
komentari.gif
Crkvena zvonjava pred...
nesnosljiva buka na Zametu
Evo javljam se iz rijeckog...
29/01/14 10:31 Dalje ...
Komentira: gost Ri

Pravo lice Crkve
crkva
Koja to crkva
08/05/13 13:59 Dalje ...
Komentira: Marko Marković

Krotki, smjerni zakonodavci
?!
U aktualnom slučaju Tvornice kulture...
22/02/12 10:34 Dalje ...
Komentira: Ajgor

Krotki, smjerni zakonodavci
Buka crkvenih zvona je svima vruć kesten
Treba biti strpljiv i ustrajan.
22/02/12 03:24 Dalje ...
Komentira: crkvena zvona

Crkvena zvonjava pred...
Neviđena vremena novih moćnika
Dragi Župnici diljem lijepe...
24/01/12 12:30 Dalje ...
Komentira: Razočarana

Crkva kao control freak
Sine pecunia nulla salus
U raspravi o zlostavljanju građana...
20/01/12 12:55 Dalje ...
Komentira: T. Kikić

Logičke smicalice
argumentum ad hominem
Argumentum ad hominem. Šopenhauer...
15/01/12 10:27 Dalje ...
Komentira: regoč

Crkva širi netrpeljivost i...
Buffalo
Ma kud se sve mješaju "presvetli"...
10/01/12 16:22 Dalje ...
Komentira: Jakov

Crkvena zvonjava pred...
Zvona za tjeranje turista
Evo još jednog primjera nasilja nad...
10/01/12 08:56 Dalje ...
Komentira: gost

Crkvena zvonjava pred...
hvala zvonima
Hvala zvonima što me bude ranom zorom...
25/12/11 13:11 Dalje ...
Komentira: ružica

 

© 2020 Ad Acta