Naslovnica
Crkvena zvonjava
Odrazi
Kontakt
Prvotna verzija stranice postavljene 2004. godine
privid
Koalicija za sekularizam
Slični Sadržaji
Najčitanije
NaslovnicaKontakt
Sve što Narodne novine objavljuju pripada građanima
 
Autor: Administrator, 07-09-2001 13:36

Ocjenom da je činom objavljivanja zakona RH na Internetu učinjena zlouporaba i otuđenje vlasništva radnika »Narodnih novina« autor priopćenja pokazuje da je iz nekih davnih vremena, naprosto banuo u sadašnjost, pri čemu su mu neke fundamentalne društvene promjene što su se u međuvremenu zbile naprosto promakle.

Sve što »Narodne novine« objavljuju pripada građanima

Kako piše Vjesnik, »Narodne novine« su priopćile radosnu vijest da će ih na Internetu građani uskoro opet moći čitati besplatno. No poželi li tkogod da si prištedi mukotrpno listanje u potrazi za kakvim propisom, za korištenje pretraživača morat će ipak platiti. Očigledno, uprava »Narodnih novina« ostaje dosljedna u nastojanju da ušićari gdje god može.

Pravo da prihode tvrtke pokuša povećati upravi »Narodnih novina« ne osporavam. Međutim, reakcije te uprave na brojne zahtjeve da pristup internetskom izdanju službenog glasila RH ostane besplatan, te njena ocjena GONG-ova čina objavljivanja zakona na svojim Internet-stranicama pokazuju da na čelu »Narodnih novina« stoje ljudi posvađani s vremenom u kojem djeluju.

Naime, ocjenom da je činom objavljivanja zakona RH na Internetu učinjena zlouporaba i otuđenje vlasništva radnika »Narodnih novina« autor priopćenja pokazuje da je iz nekih davnih vremena, naprosto banuo u sadašnjost, pri čemu su mu neke fundamentalne društvene promjene što su se u međuvremenu zbile naprosto promakle. Pa kako gospodina koji nas je s prizvukom nostalgije podsjetio na epohu u znaku parole »tvornice radnicima« očito nitko nije informirao, izvješćujem ga da je kategorija »vlasništvo radnika« već odavno smještena u ropotarnicu neuspjelih društvenih eksperimenata. Rezultati rada radnika danas pripadaju vlasniku poduzeća. Stoga, čak i kad bi se objava zakona RH na Internetu ili na bilo koji drugi način (tiskanjem, čitanjem na radiju, javnom mjestu ili kakvoj javnoj tribini) mogla smatrati otuđenjem nečijega vlasništva, bilo bi to otuđenje vlasništva tvrtke, a ne vlasništva radnika.

No materija koju »Narodne novine« objavljuju nije i ne može biti vlasništvo tvrtke, pa ni države kao vlasnika te tvrtke. Izuzevši oglase, sve drugo što »Narodne novine« objavljuju pripada građanima Hrvatske.

Naime, počevši od Ustava i ustavnih promjena preko zakona, odluka zakonodavnih, pravosudnih i upravnih tijela - plaćaju građani. Onoga trenutka kad je neki zakon usvojen, on postaje »općim dobrom«, na koje nitko nema autorska, vlasnička ni bilo kakva druga posebna prava.

Naprotiv, sve dok je na snazi maksima da nepoznavanje zakona nikoga ne oslobađa krivnje za njegovo nepoštivanje, dužnost je državnih organa da te zakone učine svakome apsolutno i besplatno dostupnima.

Ocjenu GONG-a da su uvođenjem pretplate »Narodne novine« kočile razvoj demokracije smatram, doduše, pretjeranom, no reakciju na tu ocjenu držim neuljudnom i bahatom. S obzirom na nespornu vrijednost dostupnosti informacija za razvoj demokracije, takva ocjena nije posve neutemeljena, pa prema tome nije ni apsurdna. No apsurdno je to što država tolerira monopoliziranje prava na objavu zakona od strane jednoga državnog poduzeća.

Vjesnik, 7. rujna 2001.Komentari posjetitelja (0) RSS feed comment

No comment posted

Dodaj svoj komentarmXcomment 1.0.9 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« Prethodna   Sljedeća »
r1.jpg
komentari.gif
Crkvena zvonjava pred...
nesnosljiva buka na Zametu
Evo javljam se iz rijeckog...
29/01/14 10:31 Dalje ...
Komentira: gost Ri

Pravo lice Crkve
crkva
Koja to crkva
08/05/13 13:59 Dalje ...
Komentira: Marko Marković

Krotki, smjerni zakonodavci
?!
U aktualnom slučaju Tvornice kulture...
22/02/12 10:34 Dalje ...
Komentira: Ajgor

Krotki, smjerni zakonodavci
Buka crkvenih zvona je svima vruć kesten
Treba biti strpljiv i ustrajan.
22/02/12 03:24 Dalje ...
Komentira: crkvena zvona

Crkvena zvonjava pred...
Neviđena vremena novih moćnika
Dragi Župnici diljem lijepe...
24/01/12 12:30 Dalje ...
Komentira: Razočarana

Crkva kao control freak
Sine pecunia nulla salus
U raspravi o zlostavljanju građana...
20/01/12 12:55 Dalje ...
Komentira: T. Kikić

Logičke smicalice
argumentum ad hominem
Argumentum ad hominem. Šopenhauer...
15/01/12 10:27 Dalje ...
Komentira: regoč

Crkva širi netrpeljivost i...
Buffalo
Ma kud se sve mješaju "presvetli"...
10/01/12 16:22 Dalje ...
Komentira: Jakov

Crkvena zvonjava pred...
Zvona za tjeranje turista
Evo još jednog primjera nasilja nad...
10/01/12 08:56 Dalje ...
Komentira: gost

Crkvena zvonjava pred...
hvala zvonima
Hvala zvonima što me bude ranom zorom...
25/12/11 13:11 Dalje ...
Komentira: ružica

 

© 2020 Ad Acta