Naslovnica
Crkvena zvonjava
Odrazi
Kontakt
Prvotna verzija stranice postavljene 2004. godine
privid
Koalicija za sekularizam
Slični Sadržaji
Najčitanije
NaslovnicaKontakt
"Znamo mi vas!"
 
Autor: Administrator, 28-02-2009 09:49

Nenad Lamer, ravnatelj Uprave za sanitarnu inspekciju branio je na raspravi saborskog Odbora za zakonodavstvo pravo Crkve da bukom ugrožava zdravlje građana, a izbjegavajući raspravu o zagađenju bukom, taj je liječnik (!) stavljanjem ideološke naljepnice pokušao ušutkati argumentiranu kritiku, baš kao i nekadašnji drugovi iz SUBNOR-a ili komiteta kritiku totalitarizma.

SUBNORU neko staro doba, u vrijeme zlosretnog "eseferjota", bilo kakva građanska inicijativa bila je u startu gušena opravdanjem: "Znamo mi vas, anarholiberali, klerofašisti ili koji već državni neprijatelji bili, vama je samo do rušenja Jugoslavije i samoupravnog socijalizma!".

Svaku sumnjivu inicijativu, bila ona ekološka, mirovna ili neka treća, pravovjerni čuvari iz lokalnih ogranaka Subnora spremno bi dočekivali na nikad pospremljene bajunete, s uvijek istim argumentom: "Znamo mi vas, ostatke poraženih ideologija."

Prošlo je od tada skoro dvadeset Božića, izmijenili su se razne vlade i predsjednici, a parola "znamo mi vas" uspjela je preživjeti sve te mijene. Štoviše, raširila se političkim spektrom, pa nekadašnji poklič ostarjelih boljševika sada koriste i njihovi desničarski pandani, jednako isključivi.

"Građani se žale na zvukove s vjerskih objekata koji ih iritiraju samo zato što su im ideološki neprihvatljivi", javno je optužio doktor medicine Nenad Lamer, ravnatelj Uprave za sanitarnu inspekciju, braneći na raspravi saborskog Odbora za zakonodavstvo pravo Crkve da bukom ugrožava zdravlje građana. Izbjegavajući raspravu o zagađenju bukom, taj liječnik stavljanjem ideološke naljepnice pokušava ušutkati argumentiranu kritiku, baš kao i nekadašnji drugovi iz Subnora ili komiteta.

Zašto je zvonjava crkvenih zvona odnedavna izuzeta iz Zakona o zaštiti buke? Koja je svrha te izmjene, osim da Crkva par puta dnevno urbi et orbi podsjeti čija je ovo zemlja?

Lamer je djelomice u pravu, zvonjava crkvenih zvona vjerojatno posebno smeta inovjerce ili bezvjerce, jer im svakodnevno daje do znanja da su u manjini. Glasna zvonjava, međutim, smeta i sve druge, uključujući i vjernike, jer buka je buka - bez obzira dolazi li iz automehaničarske radione, iz kafića ili s vrha crkvenog tornja, i jednako oštećuje svačiji sluh.

Nedavno sam pozvao majstora da mi zbog obližnje crkve, uz već postojeće dvostruke prozore, ugradi još jedan par specijalnih prozora protiv buke, kakve inače kupuju nesretnici što žive pored autoputa. Sad bih taj papreni račun najradije poslao osobno Lameru, uz popratno objašnjenje kako je zaštita nužna jer unazad par mjeseci zvona s obližnje crkve bude cijelu obitelj u razna nedoba.

Najaktivnija su, jasno, sedmog dana u tjednu pa nas Crkva, tobožnja zaštitnica prava na mirnu nedjelju, u sam osvit budi glasnom zvonjavom. A kad se svaka nedjeljna zvonjava pomnoži s prosječno 150 otkucaja zvona snimljenog na vrpcu, dobije se uspješan recept kako građanima - ma koje vjere bili – upropastiti zasluženi odmor vikendom.

Zvonjava je imala smisla u doba kad je malo tko imao sat, ali danas zbilja nema potrebe za podsjećanjem da je nekima od nas došlo vrijeme za misu. Susjedi s našeg brijega podjednako su ogorčeni, neki iz protesta ispisuju djecu s vjeronauka, ali to neće pomoći dokle god država našim odmorom i zdravljem vraća neke povijesne dugove Crkvi.

Valjda se Hrvatska već dovoljno dokazala kao katolička zemlja raznim beneficijama Vatikanu i podređenom mu svećenstvu. Dali smo vam novac, ostavite nam barem zdravlje. I odmor nedjeljom.

Bussines.hr 11. 2. 2009.


Povezani sadržaji:

 1. Krotki, smjerni zakonodavci
 2. Struka i ideologija
 3. Ministarstvo zdravstva kao ideološki komesarijat
 4. Bilješke o kapitulaciji države pred Kaptolom
 5. Crkvena zvonjava pred Ustavnim sudom
 6. Sekularnom je karakteru države odzvonilo
 7. Zakon o oglašavanju osnovne djelatnosti Rimokatoličke crkve
 8. Bizaran zakon: "sveta" i obična buka
 9. Buka je buka, i sa zvonika i s minareta
 10. Postavši političarem, ministar zdravstva prestao biti liječnikom
 11. Ozakonjenje zlostavljanja
 12. Diskriminacija buke
 13. Građanima je i doslovno odzvonilo
 14. Ozakonjenje terora
 15. Hoće li ministar ukinuti i cijepljenje?
 16. Lobiranje za ozakonjenje terora
 17. Vjerska renesansa u Hrvata mjeri se decibelima
 18. Crkva širi netrpeljivost i predrasude prema građanima
 19. Pravno politička perverzija
 20. Crkvena zvonjava kao buka

Komentari posjetitelja (2) RSS feed comment
Komentira: nitko, 23-04-2009 13:54,
1. agresivni primitivizam nam je konstanta
"Znamo mi vas." Zar čudi da je poklič isti? Pa i ljudi su isti - koja je razlika između Franje Tuđmana, generala i Tuđmana Franje, "precjednika"? Pa nisu "ovi novi" sišli s Marsa, dovoljno je bilo falsificirati biografiju i postati "novi čovjek". A i veliki dio tih glasnih iz SUBNOR-a vlastoručno je ispisao svoju junačku prošlost da bi se dokopao povlastica i utjecaja (kao i današnji borci, uostalom, jer "jabuka ne pada daleko od stabla"). A da bi se laž moglo održavati potrebna je sila (pa otud i prijetnje: "znamo mi vas"), a gdje je sila tu nema ni demokracije, ni pravde. Uostalom, feudalizam je nespojiv s demokracijom i pravdom. Zato - živjela građanska revolucija!, koja kasni (više od 200 godina) i tek se eventualno nazire.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Skojevac, 28-02-2009 10:11,
2. Crkveni SUBNOR
Čovjek je sigurno završio i partijsku školu u Kumrovcu pa zna znanje. A ako nije bio u komitetu sigurno je bio zdrava SKOJ-evska snaga.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Dodaj svoj komentarmXcomment 1.0.9 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« Prethodna   Sljedeća »
tarot2.jpg
komentari.gif
Crkvena zvonjava pred...
nesnosljiva buka na Zametu
Evo javljam se iz rijeckog...
29/01/14 10:31 Dalje ...
Komentira: gost Ri

Pravo lice Crkve
crkva
Koja to crkva
08/05/13 13:59 Dalje ...
Komentira: Marko Marković

Krotki, smjerni zakonodavci
?!
U aktualnom slučaju Tvornice kulture...
22/02/12 10:34 Dalje ...
Komentira: Ajgor

Krotki, smjerni zakonodavci
Buka crkvenih zvona je svima vruć kesten
Treba biti strpljiv i ustrajan.
22/02/12 03:24 Dalje ...
Komentira: crkvena zvona

Crkvena zvonjava pred...
Neviđena vremena novih moćnika
Dragi Župnici diljem lijepe...
24/01/12 12:30 Dalje ...
Komentira: Razočarana

Crkva kao control freak
Sine pecunia nulla salus
U raspravi o zlostavljanju građana...
20/01/12 12:55 Dalje ...
Komentira: T. Kikić

Logičke smicalice
argumentum ad hominem
Argumentum ad hominem. Šopenhauer...
15/01/12 10:27 Dalje ...
Komentira: regoč

Crkva širi netrpeljivost i...
Buffalo
Ma kud se sve mješaju "presvetli"...
10/01/12 16:22 Dalje ...
Komentira: Jakov

Crkvena zvonjava pred...
Zvona za tjeranje turista
Evo još jednog primjera nasilja nad...
10/01/12 08:56 Dalje ...
Komentira: gost

Crkvena zvonjava pred...
hvala zvonima
Hvala zvonima što me bude ranom zorom...
25/12/11 13:11 Dalje ...
Komentira: ružica

 

© 2020 Ad Acta