Naslovnica
Crkvena zvonjava
Odrazi
Kontakt
Prvotna verzija stranice postavljene 2004. godine
privid
Koalicija za sekularizam
Slični Sadržaji
Najčitanije
NaslovnicaKontakt
Ministarstvo zdravstva kao ideološki komesarijat
 
Autor: Tomislav Kikić, 13-11-2011 14:25

Ustavnom sudu sam 9. studenog 2011. predao prijedlog da pokrene postupak ocjene suglasnosti s ustavom Zakona o zaštiti od buke zbog odredbe kojom je akustičko oglašavanje iz i s vjerskih objekata izuzeto iz zakona. Tom odredbom vjerskim je zajednicama dato neograničeno pravo korištenje akustičkih uređaja 24 sata dnevno bez ikakvih ograničenja u pogledu trajanja, učestalosti i jačine zvuka, koje one - a ponajviše katolička Crkva - obilato koriste. Zakon ne predviđa nikakav pravni lijek za zloupotrebu toga prava, pa su građani prepušteni na milost i nemilost rukovatelja tim uređajima i njihovih nadređenih.

Ovom su odredbom spomenutog zakona obezvrijeđene neke od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i uskraćena brojna građanska i ljudska prava zajamčena Ustavom i međunarodnim konvencijama.

 1. Odredbom o izuzimanje zvučnog oglašavanja iz i s bogomolja u novom zakonu "legalizirano" je sustavno kršenje prethodnog zakona kojim je oglašavanje bilo ograničeno na razdoblje dana od 1 do 19 sati, s izuzetkom na dane crkvenih blagdana.

Odredba o ograničenju bila je "mrtvo slovo na papiru", jer su tijela državne uprave zadužena za nadzor nad njegovom primjenom na svim razinama - od lokalnih inspektora do ministra - sustavno odbijala primijeniti ovu odredbu. Pojedini dužnosnici su eksplicitno u medijima izjavljivali da to ni neće činiti. Takvom je praksom državna uprava derogirala zakone RH i revidirala ustavom zajamčena prava građana i vjerskih zajednica, oboje na štetu građana, a u korist tih zajednica. Znajući da protiv njihova kršenja zakona građani nemaju pravnog lijeka, crkveni su im dužnosnici u medijima cinički nudili medicinske:  "Komu smetaju zvona, neka popije tabletu!" , naslov je jednog članka u dnevnom tisku. Žaliteljima protiv zlostavljanja bukom lijepili su u medijim ideološke i druge dikriminirajuće etikete. 
 
 1. Ova neodrživa pravne skarednost rješena je na način da je dotadašnje sustavno kršenje zakona novim zakonom pretvoreno u apsolutno, ničim ograničeno pravo. No kako takva prava nisu u duhu Ustava RH,  prišlo se elegantnom rješenju redefiniranja akustičkih fenomena. Demokratskom odlukom Sabora zvucima iz i s vjerskih objekata ukinuta su fizikalna svojstva koja ima svaki drugi zvuk, pa i zvuk, na primjer, crkvenih zvona emitiran s nekog drugog mjesta. Sabor je odlučio da zvučno oglašavanje iz i s vjerskih objekata nije buka, a slijedom toga takvo oglašavanje lišeno je i znanstveno dokazanih štetnih utjecaja na ljude. Dakako, snimci tog oglašavanja emitirani s balkona stana pored vjerskog objekta čije oglašavanje je snimljeno prema zakonu jesu buka i podliježu mjerama zaštite ljudi od buke propisanim zakonom.

Da je donošenje ove bizarne i apsurdne odredbe samo nastavak nezakonitog zlostavljanja ozakonjenim sredstvima  pokazale su i najave u dnevnom tisku: "Kaptol mijenja Zakon o zaštiti od buke i crkve će moći zvoniti od 0 do 24 sata". Mediji su izvijestili kako je sa zajedničke sjednice Komisije za odnose s državom Hrvatske biskupske konferencije i Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama  u Ministarstvo zdravstva poslan zahtjev za izmjenom članka 17. Zakona o zaštiti od buke, te da  je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić tim povodom izjavio: "Radi se o izmjeni zakona iz 2003. kojim su crkvena zvona stavljena u rang buke, što je posve nelogično i prije to nikad nije postojalo. Zbog povijesnih i drugih razloga zatražili smo izmjenu toga zakona."

Ako je su članovi saborskog odbora za zakonodavstvo dobili isto nemušto, apsurdno i maglovito obrazloženje zahtjeva, ne treba čuditi što su sudeći prema izvještajima u medijima bili prilično zbunjeni. Pred  sankrosanktnim "povijesnim razlozima" ostali su nijemi, ali nisu vidjeli ništa nelogično u tome da zvona budu stavljena u rang buke buke, kako je to  - unatoč laži glasnogovornika HBK da to prije nikad nije postojalo - bilo u prethodnom zakonu. Član Odbora Petar Klarić je istaknuo kako "nije buka s vjerskih objekata nešto drugo" i rekao "Buka je buka, pa dolazila ne znam od kuda" te da to što dolazi s vjerskih objekata ne opravdava njezino postojanje.

Ana Lovrin, bivša ministrica pravosuđa (HDZ) je pak ustvrdila da izostanak obrazloženja zašto se predlaže da se vjerski objekti izuzmu iz zakona nameće zaključak kako je riječ o nečem izvan zakona. Iz njenih riječi može se zaključiti da predlagatelj uopće nije obrazložio razloge prijedloga, no bivša ministrica je podcijenila snagu inicijatora izmjene. Nije riječ o nečemu izvan zakona, već o nečemu iznad Ustava RH, a to su "drugi razlozi" zbog kojih je izmjena tražena. Naime, prema izvješćima u medijima, presudno je bilo obrazloženje Nenada Lamera, ravnatelja Uprave za sanitarnu inspekciju koji je rekao: "Građani se žale na zvukove s vjerskih objekata koji ih iritiraju samo zato što su im ideološki neprihvatljivi". Odbor je na to jednoglasno prihvatio prijedlog Vlade i proslijedio ga Saboru. Ovaj doktor medicine sjednici Odbora očito nije prisustvovao kao stručni predstavnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (na čijem je čelu također jedan liječnik), već kao ideološki komesar sa zadaćom da progura "druge razloge" ove izmjene zakona, a po cijenu kršenja etike liječničke profesije. Čitatelju savjetujem da se zamisli nad tvrdnjom da buka s obližnjeg zvonika smeta, na primjer, nekom dojenčetu samo zato što mu je ideološki neprihvatljiva.

 1. Kad bi čak i bilo istina da se na buku s vjerskih objekata građani žale samo zato što su im ideološki neprihvatljivi - a to nije istina - intencija izmjene zakona o zaštiti od buke bila bi apsolutističko, ničim ograničeno nametanje akustičkog oglašavanja jednoga svjetonazora svim građanima, pa i onima kojima je on neprihvatljiv. Već sama to predstavlja flagrantnu povredu temeljnih ustavnih načela i vrednota te ljudskih i građanskih prava.

Stečevina ove igre moći, političkih interesa i ideološko-vjerske isključivosti je bjesomučna zvonjava crkvenih zvona i treštanje zvučnika iz i s vjerskih objekata diljem Hrvatske. Cjelokupni prostor države, kako javni tako i privatni, obilježen je akustičkim simbolom jedne vjeroispovijesti, a anakroničnim otkucavanjem točnog vremena svakih petnaest minuta nas se podsjeća da smo smrtni. Ključnu ulogu u realizaciji ove ustavno-pravne smicalice imalo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kao neka vrsta ideološkog komeserijata, a Odbor za zakonodavstvo i Hrvatski sabor bili su poslušni izvršitelji zahtjeva Kaptola.

Budući da je crkvena zvonjava na simboličkoj razini akustički ekvivalent vizualnom raširenoj praksi obilježavanja javnih prostora raspelima, krunicama i križevima, valja očekivati da će i ustavno-pravne dvojbe o tome biti rješene intervencijom u neki zakon, vjerojatno onaj o o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske. Možda opet odredbom o izuzimanju tih simbola iz zakona, kako bi po državnim školama, vrtićima, bolnicama i uredima mogli stajati pored, iznad, pa i umjesto državnog grba.

Prvi koraci k tom zahvatu učinjeni su maštovitim tumačenjima i razvodnjavanjem smisla ustavne odredbe o odvojenosti vjerskih zajednica od države, među kojima se ističe mišljenje jednog od autora ustava da unatoč tome što je Hrvatska sekularna država, od devedesetih godina postoji dobar običaj da se vjerska obilježja ističu u javnim zgradama i državnim uredima koji kaže da ne vidi razloga da se to mijenja.

Franjo-Tomislav Kikić


Povezani sadržaji:

 1. Struka i ideologija
 2. Bilješke o kapitulaciji države pred Kaptolom
 3. Crkvena zvonjava pred Ustavnim sudom
 4. Zakon o oglašavanju osnovne djelatnosti Rimokatoličke crkve
 5. Bizaran zakon: "sveta" i obična buka
 6. Postavši političarem, ministar zdravstva prestao biti liječnikom
 7. Ozakonjenje zlostavljanja
 8. Ozakonjenje terora
 9. Lobiranje za ozakonjenje terora
 10. Vjerska renesansa u Hrvata mjeri se decibelima
 11. Pravno politička perverzija

Komentari posjetitelja (0) RSS feed comment

No comment posted

Dodaj svoj komentarmXcomment 1.0.9 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« Prethodna   Sljedeća »
car05.jpg
komentari.gif
Crkvena zvonjava pred...
nesnosljiva buka na Zametu
Evo javljam se iz rijeckog...
29/01/14 10:31 Dalje ...
Komentira: gost Ri

Pravo lice Crkve
crkva
Koja to crkva
08/05/13 13:59 Dalje ...
Komentira: Marko Marković

Krotki, smjerni zakonodavci
?!
U aktualnom slučaju Tvornice kulture...
22/02/12 10:34 Dalje ...
Komentira: Ajgor

Krotki, smjerni zakonodavci
Buka crkvenih zvona je svima vruć kesten
Treba biti strpljiv i ustrajan.
22/02/12 03:24 Dalje ...
Komentira: crkvena zvona

Crkvena zvonjava pred...
Neviđena vremena novih moćnika
Dragi Župnici diljem lijepe...
24/01/12 12:30 Dalje ...
Komentira: Razočarana

Crkva kao control freak
Sine pecunia nulla salus
U raspravi o zlostavljanju građana...
20/01/12 12:55 Dalje ...
Komentira: T. Kikić

Logičke smicalice
argumentum ad hominem
Argumentum ad hominem. Šopenhauer...
15/01/12 10:27 Dalje ...
Komentira: regoč

Crkva širi netrpeljivost i...
Buffalo
Ma kud se sve mješaju "presvetli"...
10/01/12 16:22 Dalje ...
Komentira: Jakov

Crkvena zvonjava pred...
Zvona za tjeranje turista
Evo još jednog primjera nasilja nad...
10/01/12 08:56 Dalje ...
Komentira: gost

Crkvena zvonjava pred...
hvala zvonima
Hvala zvonima što me bude ranom zorom...
25/12/11 13:11 Dalje ...
Komentira: ružica

 

© 2020 Ad Acta