Naslovnica
Crkvena zvonjava
Odrazi
Kontakt
Prvotna verzija stranice postavljene 2004. godine
privid
Koalicija za sekularizam
Slični Sadržaji
Najčitanije
NaslovnicaKontakt
Građanima je i doslovno odzvonilo
 
Autor: Administrator, 13-10-2008 17:43

Htjeli to građani ili ne, bili vjernici ili ne, sviđalo im se slušati zvonjavu nedjeljom u šest ujutro ili ne, oni skeptični prema znanstvenim dokazima popovskih mudrijaša da zvonjava pouzdano uništava viruse, te oni koji nikako ne priznaju razliku u buci koju proizvodi nabrijan automobilski motor, kosilica za travu, ili zvonu nešto sličniji zvuk pneumatskog čekića - iako imaju pravo na tišinu u svojem domu koji je, podsjetimo, posljednje utočište pojedinca - prisiljeni su slušati zaglušujuću zvonjavu crkvenih zvona. Katolička crkva, kao jedna od nevladinih organizacija, može zvoniti, tamburati, dernjati se koliko god želi, baš kao i svaki građanin, rock'n'roll band, susjed stolar ili omladina koja misli da baš svi moraju slušati muziku koju i oni trenutno slušaju, u vrijeme za to određeno, i u odgovarajućim granicama glasnoće, kad ne ometa sugrađane u njihovom miru u prostoru njihove privatnosti i intime. Kućni red bi trebao za sve vrijediti jednako.

Kad čuješ zvona, za kim zvona zvone, zvoni zvonce čoban tjera ovce, večernji zvon, jingle bells... na sam spomen ovolike zvonjave zabole glava i uši, a moglo bi se i oglušiti. Doduše, ima neke prednosti ne samo praviti se gluh, kao Bandić kad mu žena nešto priča (malo je falilo da kaže »melje«), več i istinski biti gluh, pa bi Hrvati još uvijek zdravog sluha mogli uskoro pozavidjeti gluhima.

Naime, još jedna u cijelom nizu poduzetih ofenziva Katoličke crkve na civilizacijska dostignuća i društvene standarde (a bogme i na zdrav razum, makar njegovo zdravlje ne treba uvijek uzeti kao čvrstu činjenicu) u Hrvata usmjerena je ovaj put na zvonjavu. Zahtijevaju da im se dopusti neograničeno vrijeme zvonjenja, to jest od 0 do 24.

Kako je u hrvatskoj Katoličkoj crkvi s obzirom na činjenicu enormne slizanosti s vlašću jedva potrebno pokretati ofenzive, sve se čini da će pobijediti kao i do sada, to jest, bez borbe i oporbe. Jedina reakcija koja se očekuje neće stići iz takozvane i samozvane oporbe, već iz privrednog sektora, to jest povećat će se potražnja čepića za uši i proizvodnja će porasti enormno. No, nemojmo ni to preoptimistično uzeti kao doprinos Katoličke crkve povećanju proizvodnje u gumarsko-plastičnoj industriji u Hrvatskoj, koja bi mogla otvoriti koje novo radno mjesto. S druge strane, kao što znamo, na području gdje traje borba neprestana, mogla bi uslijediti još jedna ofenziva te Crkve protiv upotrebe (pa time i proizvodnje) kondoma, čime će ista industrijska grana bilježiti pad proizvodnje. U promijenjenom odnosu između čepića za uši i kondoma ekonomska bilanca možda ostane ista, uz manje veselja a više reda i rada. Svako zlo za neko dobro, kao što kaže još jedna sado-mazo narodna mudrost.

Zaglušujuće zvonke teme

No, kao što je to primijetila Bojana Genov u svojem sjajnom komentaru na istu zaglušujuće zvonku temu (objavljenom na portalu Zamirzine): »Cijela ova farsična priča bila bi zabavna i smijali bismo joj se do suza da ovoj verziji vlasti postoji opozicija, ali moguće je jedino zamisliti da se opozicija ždere od jala što se izmjene definicije buke nije dosjetila prva«.

I stvarno, nije se šaliti. Tako se, recimo, želite privremeno, na dulje ili kraće vrijeme, ili za cijeli život skloniti od gradske buke i otiđete živjeti što dalje, recimo na otok. Ali da sad ne spominjemo samo Lošinj, koji se najviše angažirao oko zvonjave, odete na Šoltu ili Brač, i to ne u neki od obalnih gradića gdje vas mogu ljeti gnjaviti turisti, već, recimo, u Nerežišća, mjesto usred otoka, slavno po kaugumama, miru i tišini. I tako legnete u mirnom mjestu, zrak čist i zdrav, spava se odlično. Ali, nećeš! U mrkli jutarnji mrak zagrme zvona, i čak i ako ste napola gluhi, ne pomaže. Kad već spavanje neće ići, a recimo, nedjelja je, pa bi se i smjelo, doručkujete i slušate radio na kojem baš ide obrazovni program.

I dok vam još zvona bruje u glavi, čujete voditeljicu emisije koja sretno, s gotovo erotskim uzbuđenjem, najavljuje gosta - nekog .svećenika koji će govoriti o Malom vjeronauku. Još se niste ni stigli začuditi, kako to da u sekularnoj državi na javnom radiju, u programu posvećenom javnom obrazovanju, govore o vjerskoj temi, kad čujete nadalje da je program Malog vjeronauka ostvaren u suradnji s Ministarstvom prosvjete; konkretno, da će Katolička crkva i Ministarstvo prosvjete RH organizirati državno natjecanje u vjeronauku, koje će se zvati Vjeronaučna olimpijada. U prijevodu, ministar će iskeširati pare za »olimpijadu«, uključit će se sve škole, sva djeca, htjela - ne htjela, odnosno htjeli njihovi roditelji ili ne.

Baš isto kao i nekadašnje, također vjeronaučne olimpijade (iako se nikad nisu zvale tako, već jednostavnije, natjecanja) iz poznavanja samoupravljanja ili poznavanja lika i djela druga Tita. Sad to neće biti drug Tito već, kako je na radiju objašnjeno, Franjo Asiški.

Pravo na tišinu

Da nam je ministar prosvjete vjernik, njegova stvar. Da okolo hodočasti, također bi ostala njegova privatna stvar, kad bi izostalo servilno medijsko pokrivanje svakog njegova martirskog koraka. Međutim, da na baš sve načine uvlači crkvu (u ovom slučaju Katoličku) u škole - u ponekoj se čak održavaju i mise! - usporedivo je samo s praksom u, recimo, Poljskoj ili Iranu. Kako je krenulo, moglo bi se dogoditi da nakon doručka krenete u kupaonicu, a iz kade iskoči strogi pop i priprijeti vam jer ste se zaboravili prekrižiti.

Krakovi hobotnice Katoličke crkve već odavno, svakako od pada pod demokraciju HDZ-ovskog tipa, dosežu u sve pore javnog i privatnog života. Htjeli to građani ili ne, bili vjernici ili ne, sviđalo im se slušati zvonjavu nedjeljom u šest ujutro ili ne. Ili oni skeptični prema znanstvenim dokazima popovskih mudrijaša da zvonjava pouzdano uništava viruse, odnosno oni koji nikako ne priznaju razliku u buci koju proizvodi nabrijan automobilski motor, kosilica za travu, ili zvonu nešto sličniji zvuk pneumatskog čekića, i crkvenog zvona. Oni kojima to smeta, a uopće se ne radi o lažnoj diskusiji je li riječ o većini ili manjini (uostalom, tu se crkva ponaša kako joj odgovara, kad treba onda su ugrožena prava manjina, a najčešće se ipak poziva na svoju većinskost, pri čemu manjine valjda imaju trpjeti i šutjeti), imaju pravo na tišinu u svojem domu koji je, podsjetimo, posljednje utočište pojedinca.

Katolička crkva, kao jedna od nevladinih organizacija, može zvoniti, tamburati, dernjati se koliko god želi, baš kao i svaki građanin, rock'n'roll band, susjed stolar ili omladina koja misli da baš svi moraju slušati muziku koju i oni trenutno slušaju, u vrijeme za to određeno, i u odgovarajućim granicama glasnoće, kad ne ometa sugrađane u njihovom miru u prostoru njihove privatnosti i intime. Kućni red bi trebao za sve vrijediti jednako.

Sekularizacija sekularizacije

No, iz cijele situacije u vezi s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i njezinim odnosom s vlastima, ne piše se dobro ni laičkim građanima niti laičkoj, nominalno sekularnoj državi Hrvatskoj. Nekoć, once upon a time, to jest u srednjem vijeku, Crkva je bila ta koja je, osim o dušama, vodila brigu o zdravlju i obrazovanju puka, imala je punu društvenu kontrolu. U modernim državama, u industrijskim društvima, došlo je, kako to uči Durkheim, do funkcijske diferencijacije, to jest specijalizirani profesionalci i organizacije preuzimaju te poslove, pak se i država sekularizira.

Istina, nije bilo sve tako glatko i jednostavno, pa danas imamo čudne situacije i različite novije teorije u vezi sa sekularizacijskim procesima. Tako su na snazi malo teorije religijskih tržišta (tamo gdje je više religijskih zajednica, veća je međusobna konkurencija, pa su i aktivnije i vitalnije), a posljednje teze govore o sekularizaciji na osnovi egzistencijalne sigurnosti (što je sigurnost građana veća, manja je religioznost).

Hrvatska je očigledno shizofrena jer spada u opis svih, ali ono što se u društvu događa opire se tim opisima. S jedne strane spada u razvijenije, industrijske zemlje i ima samo jednu dominantnu religiju. To bi govorilo u prilog tome da je utjecaj religije manji. S druge strane, potonja teorija, koja govori o odnosu egzistencijalne sigurnosti i religije, u slučaju Hrvatske gdje je te sigurnosti u svakom pogledu sve manje (od ekonomske do osobne, o čemu na drastičan način govore dnevna, većinom nerazriješena ubojstva), išla bi u prilog većeg utjecaja religije.

Surovi kapitalist

Međutim, sve bi to skupa odgovaralo kao teorijski okvir/i kad bi Hrvatska imala normalnu, doista sekularnu vlast. Međutim, upravo je vlast ta koja je sklopila sramotne ugovore s Vatikanom, po kojima (uz mnoge druge stvari) u najmanju ruku priznaje bezočnu otimačinu, uzimajući crkveni porez i od onih koji nisu vjernici.

Vlast je ta koja je omogućila invaziju Katoličke crkve na obrazovni sustav praktički na svim razinama, ona je ta koja joj izlazi u susret pretvarajući Crkvu u jednog od najvećih kapitalista.

Vlast je ta čije će sudstvo ubojicu popa koji mu je oteo curu ekspresno osuditi na respektabilnih 8 godina, ali neće mrdnuti malim prstom da nade ubojice i batinaše raznih Miljuša, Rađenovića, Ritza ... duga je lista i seže obilato i u dalju prošlost.

Sjetite se, primjerice, ubojstva Milana Krivokuće zaklanog 1993. na vratima vlastitog doma, a ni traga počinitelju/ima. Pa da ih isto tako odgovarajuće kazni.

Istina je, građani Hrvatske se u velikom postotku deklariraju kao vjernici; međutim, kad dođe do svjetovnih tema kao što je, uzmimo, omiljena meta Crkve, pravo na abortus, onda velikom većinom glasaju za očuvanje toga prava. Valjalo bi građane također upitati smatraju li da je prikladno da Crkva sve više djeluje kao prilično surovi kapitalist koji, uz nekretnine i investicijske zahvate širokih razmjera, prilično gramzivo naplaćuje čak i podjelu sakramenata, makar su mu službenici dobro uhljebljeni na državnim plaćama. Kada se ovako efikasno udruže državna vlast i Crkva protiv interesa građana, onda je građanima, doslovno, odzvonilo.

Đurđa Knežević, Novi list 11. listopada 2008.


Povezani sadržaji:

 1. Krotki, smjerni zakonodavci
 2. Struka i ideologija
 3. Ministarstvo zdravstva kao ideološki komesarijat
 4. Bilješke o kapitulaciji države pred Kaptolom
 5. Crkvena zvonjava pred Ustavnim sudom
 6. Sekularnom je karakteru države odzvonilo
 7. Zakon o oglašavanju osnovne djelatnosti Rimokatoličke crkve
 8. "Znamo mi vas!"
 9. Bizaran zakon: "sveta" i obična buka
 10. Buka je buka, i sa zvonika i s minareta
 11. Postavši političarem, ministar zdravstva prestao biti liječnikom
 12. Ozakonjenje zlostavljanja
 13. Diskriminacija buke
 14. Ozakonjenje terora
 15. Hoće li ministar ukinuti i cijepljenje?
 16. Lobiranje za ozakonjenje terora
 17. Vjerska renesansa u Hrvata mjeri se decibelima
 18. Crkva širi netrpeljivost i predrasude prema građanima
 19. Pravno politička perverzija
 20. Crkvena zvonjava kao buka

Komentari posjetitelja (53) RSS feed comment
Komentira: Mujo, 19-08-2011 22:38,
1. Podrška
Nema potrebe da se vređte,a pogotovo ne zbog stvari koje su jasne,kao što je remećenje ,ne samo mira,nego života,od strane vjerskih objekata,bilo džamija ili crkvi.Ja kao musliman isto stojim iza toga da je oglašavanje ezana putem savremenih uređaja pretjerano,ali me je strah to reći i u komšiluku,a kamoli javno.Moja porodica bi ispaštala kad bi to došlo do hodže,a komšije vjernici bi okretali glavu od mene.Jednom riječju,svima ta buka smeta,ali iz strahopoštovanja se ne oglašavaju,a svi ovi čovjeka napadaju samo što je iznjeo taj problem,koji je zaista problem ,nisu u pravu i toga su i sami svjesni,nego je to ulagivanje vjeri i vjeroučiteljima.Smatram da niko ne napada vjeru ako iznosi problem što nema mira i sna usled zvonjave i ezana.Zaključak:Crkve i džamije se trebaju graditi na lokacijama gdje svojom bukom ne uznemiravaju svoje vjernike,a pogotovo ostale.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Administrator, 27-02-2009 14:15,
2. Re. Tuga i žalost
Quasimoda piše: 
Quote
Ako baš hoćete iskreno gore ima poprilično ružnijih i bezobraznijih komentara, ali oni dobili zeleno svijetlo, a ja DELETE.
 
 
Ako je Vaša poruka izbrisana, dogodilo se to slučajno. Naime, na stranicu stiže ogromna količina spam - poruka s reklamama, te se zbog toga može dogoditi da neka poruka bude pogreškom obrisana.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Quasimoda, 27-02-2009 13:55,
3. tuga i žalost
No, no, g. administrator, baš nije lijepo od vas da me cenzurom očistite, a ja sam samo lijepo htjela objasniti mom dragom Quasimodu da se ono kad zvone zvona ne vješaju vjernici koji idu u crkvu, da to zvone ili zvonari ili elektronika. Htjela sam mu samo objasnit da zna za ubuduće i pitala sam ga samo da li će me ženit? A vi ste me lijepo izbrisali! Zašto? Ako baš hoćete iskreno gore ima poprilično ružnijih i bzobraznijih komentara, ali oni dobili zeleno svijetlo, a ja DELETE.  
Očito jer oni napadaju crkvu, a ja samo pokušah objasnit neke gluposti gore napisane koje niti dijete u prvom osnovne ne bi napisalo. Vjernici preko zvona objavljuju svima svoju vjeru, ma da nije netko od njih malo polupao lončiće? Zar oni misle da svaki vjernik koji ide u crkvu potegne konop od zvona pa zazvoni da se vidi da on ide u crkvu, teške nebuloze. 
Nije fer :cry :cry :cry :(  
Vjerujem da niti ova neće biti objavljena ali nema veze..... :sigh :sigh :sigh  
:sigh :sigh :sigh
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Quasimodo, 26-02-2009 12:24,
4. Imidž
Dragi Moderni z. , da poznati pjevači, umjetnici, znanstvenici i puno osoba iz javnog života ide u crkvu to znamo. Ali po tome kako se ponašaju i djeluju nisam siguran i da vjeruju u Boga. A ne možeš ni ti, jer samo Bog zna vjeruju li zaista ili im je to samo za imidž :) 
 
I još nešto: zvonjava smeta i vjernicima jer ne bira kome će probijati uši, pa da zaobilazi vjernike. Vjeruj mi, Bog ne čuva svoje vjerne od buke koja se radi u njegovo ime.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Quasimodo, 26-02-2009 12:07,
5. Zvonjava Bogu ne treba
Moderni zvonar želi da više vjerujem njemu nego vlastitim ušima. Crkveno zvono otkucava svakih 15 minuta, prvo jedan otkucaj. Zatim nakon 15 minuta dva otkucaja. Nakon još 15 minuta tri otkucaja, a u puni sat onoliko otkucaja koliko je sati: 1,2,3 ... sve do 12 otkucaja. 
 
Nemam ništa protiv da kako kažeš "vjernik ide u crkvu radi sebe i Boga, a ne radi toga jer im popovi naređuju", ali ne vidim da taj svoj intimni čin stavljaju na velika zvona i zbog njega maltretiraju susjede koji imaju pravo na odmor i mir. Mislim da dragi Bog sasvim dobro čuje tihu molitvu i da ne traži da se ljubav prema njemu oglašava halabukom elektroničkih uređaja. Bog zna tko je iskreni vjernik i kad se moli u sebi, a zna da među onima koji dižu larmu kao kokoš koja je snijela jaje ima mnogo neiskrenih. 
 
Zvonjava Bogu ne treba. Ona treba kleru za sazivanje stada.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Moderni zvonar, 26-02-2009 10:54,
6. joj
Dragi g. Mijo, možda biste mi mogli dati neku adresu za opismenjavanje..... Radi se o ome da sat koji se oglašava svakih 15 min kucne samo jeadnpu, otrilike kao i oni u kućama, starinski, koji otkucaju po jedan otkucaj svakih 15 minuta, a na puni sat otkucavaju onoliko otkucaja koliko je sati. Duže zvoni ujutro, u podne i navečer kada otkucava zadnji sat. Pa prema tome umjesto da druge šaljete na tečaj opismenjavnja možda malo pozornije poslušajte kako to zvuči i nemojte govorit da bjesomučno zvone crkvena zvona baš svakih 15 minuta. Pa nisu svi baš toliko gluhi niti glupi kao što ih vi želite prikazati. 
I uostalom, vjernik ide u crkvu radi sebe i Boga, a ne radi toga jer im popovi naređuju, pa nitko u današnje vrijeme ne može manipulirati mladim i srednjim generacijama, nije ovo vrijeme španjolske inkvizicije, svatko ima pravo na vlastiti odabir, da li želi ili ne želi ići u crkvu. A ovdje se stalno spominje manipuliranje ovcama od vjernika koji bespogovorno slušaju popove kako ih vi nazivate. Pa nisu to praznoglavi ljudi (barem u većini), pogledajte malo da i poznati pjevači, umjetnici, znanstvenici i puno osoba iz javnog života ide u crkvu i vjeruju u Boga. Zar su zato glupi? Ovce? 
Stalno se prigovara da zvona smetaju onima koji nisu vjernici, a što bi onda trebalo reći za ostalu svakodnevnu buku? Možda meni smeta buka vašeg automobila dok ujutro krećete na posao, a ja ne trebam ustajati? I tko je meni za to kriv? Nitko! Iako je to vaš problem i vaš auto a ne moj, ja moram trpjeti buku i to je to. Tako i sa zvonima sa crkve.....
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Viki, 26-02-2009 02:15,
7. Ustav
Po Ustavu RH, ali samo pismeno je odvojena crkva od države. Samo ustavom je regulirana zvonjava od 7-19, ali u praksi nije tako. Kada će neki shvatiti da svatko ima pravo na svoju vjeru i da svatko ima pravo na svoj mir. To su oni koji nemaju razumjevanja za ljude koji rade noću, ljude koji rade kod kuće, ljude koji su bolesni, itd. Ja razumijem da neki ljudi nemaju sluha, ne znaju pjevati pa im je dovoljan samo jedan ton s crkvenog zvona da bi pali u ekstazu, ali zašto oni nemaju razumijevanja za mene jer meni to bjesomučno lupanje u metal ne predstavlja ništa drugo nego pozivanje ovaca u stado. Zašto se mora ljudima nametati nešto što ne žele? Pohlepa za novcem, vlašću i sebičnost ljudi uništit će ovaj svijet. Ljude se dijeli na sve moguće načine, a uplašeni narod priklanja se većini, ne misleći pritom na svoju djecu ili više ne znaju misliti jer im je ton G uništio razum.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Mijo, 25-02-2009 15:52,
8. Tečaj opismenjavanja
Gospodine Torturica, savjetujem Vam da pođete na neki tečaj opismenjavanja. Čitam što je tu napisano i vidim da nitko ne tvrdi kako crkve zvone 24 sata NEPREKIDNO, nego da zvone tijekom 24 sata, oglašavajući se svakih 15 minuta. Dakle, onaj tko je tome izložen nikada nema dulje od 15 min. tišine. Ne iskrivljujte stvari, molit ću lijepo. A i gospodin Moderni zvonar bi mogao poći na tečaj s Vama, jer očito je da i on ima poteškoća s čitanjem i razumijevanjem.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Torturica, 25-02-2009 15:37,
9. ja sam na čekanju
:grin  
Ma dajte g. Mijo, pročitajte ko je objavio članak i odmah će vam biti jasnije. Uostalom, nemojte mi kratit dragocjeno vrijeme, ja pozorno čekam da mi g. Tortura da adresu te crkve koja zvoni 24 sata na dan, pa da odem pogledat. Sa vama ću se dopisivati nakon povratka, ne brinite podijeliti ću sa vama sve dojmove. 
Baš ste zlatan, puno, puno hvala. :)
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Moderni zvonar, 25-02-2009 15:33,
10. ups
S obzirom na razvoj situacije jedan prijedlog: Osnujte udrugu za žrtve pale od crkvene zvonjave!! 
Uistinu mi je žao gospodina koji se potpisuje kao tortura, jer sigurno je strašno živjeti kraj crkve od koje u 24 sata ima samo 15 minuta odmora. Nije to lako trpjeti! 
Nego g. tortura zar vi nemate ništa pametnije za raditi nego štopati vrijeme i gledati na sat koliko crkva zvoni u minutama? Ma ima sigurno negje posla i za vas, pa umjesto da kod kuće sjedite i kratite vrijeme gledanjem na sat radite nešto drugo, možda budete zadovoljniji. 
:grin 8)
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Mijo, 25-02-2009 15:31,
11. privatna stvar
Dragi Torturica, vjera je privatna stvar čovjeka, pa prema tome i privatni biznis. Zar nisi čuo da je Crkva odvojena od države prema Ustavu RH? A o tome kako crkve zvone možeš pročitati na ovom sajtu pod "Susjedi iz pakla", sve iz članaka u novinama.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Torturica, 25-02-2009 15:21,
12. čudo
Nije istina da zvone tijekom svih 24 sata, jer najčešće zvona završavaju sa zvonjavom u 19 sati, poneki u 20 sati i to je kraj zvonjavi za taj dan. I, dajte molim vas ne pretjerujte jer vrijeme trajanja zvonjave je i prije i sada isto (2-5 min), samo što smo mi svi najedanput postali boljega sluha i tanjih živaca. 
Niti jedna crkva na svijetu ne zvoni satima i koje sad veze ima da li svećenik poteže konopac ili zvone elektronska zvona, pa ljudi moji zvona su zvonila i prije, nije to nikakv privatni biznis, pa vjera postoji koliko i čovjek i nisu oni počeli sa zvonjavom u novo vrijeme.  
Dajte gospodine tortura molima vas recite koja to crkva zvoni skoro pa cijela 24 sata, baš bih htio ići vidjeti. Nije uopće problem u kojem dijelu Hrvatske se nalazi, ja ću biti spreman na takvo putovanje, samo da vidim ono što nisam nikada do sada...
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Tortura, 24-02-2009 13:46,
13. Bezobzirni popovi
Pa, stvar je u tome da više ne trebaju ljudi da potežu konopce. Zato je prije zvonjava bila u podnošljivim granicama. Sada se Crkva silno obogatila i uložila novac u visoku tehnologiju pa umjesto ljudi rade elektromotori i elektronika. Obuzeti mogućnostima kupljene tehnologije, popovi se njome bezobzirno sluze za propagiranje svoga biznisa, kao neki pomahnitali vlasnici diskoklubova.  
 
Istina je, zvona ne zvone 24 sata neprekidno, ali zvone tijekom svih 24 sata, tako da čovjek nikada, baš nikada tijekom 24 sata nema dulje od 15 minuta mira. A to se zove zločinačka tortura nad nedužnim građanima.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Mili, 24-02-2009 13:14,
14. Inkvizicija, hahaha
Malo pojašnjenje gospodinu dingdong. Vrijeme trajnja zvonjave jednako je bilo o prije i sada, ne po cijeli dan nego u određeno vrijeme. I usput, nisu svećenici lupali po zvonima čekićima nego su potezali konopce, a danas to radi automatika, ali, ponavljam, samo u određeno vrijeme. Da netko slučajno naleti na ove tekstove i pročita onako "na brzaka" rekao bi da zvona na crkvama u Hrvatskoj zvone 24 sata BEZ PRESTANKA. Ma dajte molim vas......
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: dingdong, 08-02-2009 08:45,
15. Inkvizicija
Čovjek zvan Grozno tvrdi da zvona buče jednako, bilo elektonska bilo obična sa zvonarem. To je točno, kao što je točno da jednako zvuči ručno udaranje čekića po metalnoj ploči i udaranje čekića pokretanog elektromotorom. No čovjek ne može stalno udarati, mora se odmoriti, a motor radi neprekidno. Tako je i sa zvonjavom. Gospodin pop samo namjesti automat i ode spavati, a tehnika odradi sve ostalo.  
 
Slažem se da bismo trebali poraditi na našem duhovnom pitanju, ali ne vidim kakve veze imaju duhovna pitanja s luđačkom zvonjavom. Možda Grozni smatra da je zvonjava dobro sredstvo za istjerivanje Đavola iz ljudi? Ako je tako, onda je zvonjava moderni način da se obnovi rad Inkvizicije i ljude muči pomoću zvuka.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: grozno, 05-02-2009 17:02,
16. dobra isprika
Ne, hvala! 
Ovo se ionako pretvorilo u mjesto za lječenje frustracija. 
Spominje se da se u novije vrijeme crkve grade na dječjim igralištima, ja nisam vidio niti jednu koja je izgrađena na dječjem igralištu, ali nam zato prostor oduzimaju trgovački centri. I to je jedan veliki uzrok svih gore vidljivih frustracija. 
Naime, zvona buče jednako, bilo elektonska bilo obična sa zvonarem. 
A mi svi zajedno trebali bi možda malo više poraditi na našem duhovnom pitanju, a ne samo na materijalnom koje nas tjera u očaj jer su novčanici sve prazniji i mi se osjećamo sve nemoćnije. 
Jedino rješenje u tom trenutku nam je udariti po bilo čemu, a očito je najlakše upravo po crkvi. 
 
:(
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Admin, 05-02-2009 16:54,
17. Re: grozno
Nema nikakve cenzure. Vjerojatno je zbog velikog broja spam poruka Vaš komentar slučajno obrisan. Predlažem da ga ponovno napišete.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: grozny, 05-02-2009 16:40,
18. grozno
:?  
Ah i za očekivati je bilo da nećete objaviti moj komentar gdje se zgražam nad ovako prijetećim komentarima. 
Nije pravedno, je se samo osvrćem na komentar Guantanama i niti jednom jedinom riječju nisam bio ovako grub kao on, ali meni cenzura. 
Što reći???? 
Ništa! 
Ili možda ipak: Žalosno!!!! 
:upset
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Zozo, 23-01-2009 13:08,
19. Guantanamo
Gospodinu Anđelu smeta što tu ima komentara s prijetećim riječima, ali ako ih ima to je izazvala baš buka zvona. Gospodin bi trebao znati da prema medicinskim i psiholoskim istraživanjima buka izaziva poremećaje u hormonalnoj ravnoteži čovjeka i potiče agresivnost. Ako zbog buke čovjeku nedostaju san i odmor, osim trajnih loših posljedica po zdravlje i pada u depresiju buka može izazvati i akutni ispad nekontroliranog bijesa i smanjene ubrojivosti. Zbog svoga razornog učinka na ljudsku psihu buka je sredstvo torture, a poznato je da se pored drugih sredstava koristi i za mučenje zatvorenika u bazi Guantanamo. 
 
Zato, dragi gospodine, neka vas ne čude prijeteće riječi. Trebate se čuditi što još nema malo eksplozivnijih reakcija na to zlostavljanje.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: električni zvonar, 23-01-2009 12:41,
20. Tradicija, malo sutra!
Anđeo kaže da su crkvena zvona zvonila i za vrijeme komunizma, što je točno. No tada je to bila zvonjava kojom se nije maltretiralo susjede. A onda je nestao komunizam, Crkva se sramotno obogatila i diljem Lijepe naše počela graditi crkve usred dječjih igrališta i stambenih naselja, te u postojeće crkve ugrađivati skupa i moćna zvona s električnim pogonom i upravljanjem sofisticiranom elektronikom. Nema više zvonara, sve sada radi skupo plaćena tehnologija. A onda kad netko prigovori zbog buke priča nam se o tradiciji, kao da su prije 50-100 godina ili još od stoljeća sedmog zvonima upravljala računala i druga tehnološka čuda.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Anđeo, 22-01-2009 17:35,
21. osvrt
Lijepo, lijepo, ima takvih ružnih komentara, čak što više i jako prostačkih i jako nekulturnih.... 
A onaj veliki članak koji je poslužio kao uvod u diskusiju objavljen je u Novom listu za koji se zna kakve dnevne novine su... 
Zvona su zvonila i u vrijeme komunističke vladavine samo što su poneki od vaših komentatora vjerovatno premladi da bi se sjećali toga, ali zvonila su... 
I jedino su 2 komentatora na ovoj stranici pokušala ublažiti vaše razmišljanje o crkvenoj zvonjavi i svi su se na njih okomili... 
Ja vjerujem da se oni zalažu jednako kao i svi drugi za poštivanje zakona, da nose satove i da znaju gledati na sat... 
Možda su ipak pokušali malo primiriti uzburkane duhove svih ostalih na ovoj stranici... 
A da ste ih ismijavali i rugali se njima jeste... I to vam baš ne služi na čast, jer koliko ja shvaćam ovdje bi trebali biti dobrodošli i jedni i drugi, odnosno i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju... 
Međutim, tko god ne podržava napade na crkvu, zvonjavu zvona nije dobrodošao... 
Uostalom, osluhnite sebi najbližu crkvu, zvoni ujutro, u podne i navečer, u ostalo vrijeme između 7 i 19 sati otkucava satove... 
I skoro pa sve crkve rade tako, vjerovatno ima ekstrema, ali njih sigurno nije u ovolikom omjeru kao što se na vašoj stranici ima osjećaj, ovdje kod vas ispada da sve crkve u Hrvatskoj zvone od 0-24 sata bez prestanka... 
I mislim da bi svaki komentar trebao biti individualnog karaktera, a tu se prozivaju čak i poimenice (prema nadimku na postu), sa puno ružnih i prijetećih riječi... 
Malo zastrašujuće, zar ne?
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Slučajni prolaznik, 22-01-2009 17:11,
22. Ad Acta ispravak
Poštovanje još jednom, 
kako je očito da je ovo stranica samo za one koji su protiv crkvenih zvona (u bilo koje vrijeme, dozvoljeno ili nedozvoljeno) želim vas samo ispraviti i moliti da, prije nego ubuduće bilo kome budete odgovarali na komentare, ipak pročitate komentare do kraja, jer da ste objektivni i da ste sve komentare tretirali jednakom važnošću, vidjeli biste da u mom prvom članku lijepo piše da živim u neposrenoj blizini katedrale (50 m udaljenosti), a nisam radi toga niti lud nit zlostavljan. A primjer Malog Lošinja stalno navodite i mislim da je to jedan primjer da se i ako se krši propis. I budite i smi iskreni pa recite da su u većem postotku crkve koje poštuju zakon i drže se reda. Ja u bližoj i daljoj okolici u svom gradu nisam nikada čuo zvona izvan "radnog vremena". 
Hvala i zbogom!
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: AdActa, 21-01-2009 08:58,
23. Tortura zvonjavom
To što Vi, slučajni prolazniče, niste čuli crkvenu zvonjavu prije 7 sati ujutro ili poslije 19 sati uvečer ne znači da toga uopće nema. Osobno mogu navesti primjer Malog Lošinja, a na ovoj web stranici su preneseni brojni napisi iz medija iz kojih se jasno vidi da je zvonjava u skladu s propisima rijedak izuzetak od uobičajene prakse. 
 
U svakom slučaju, lako je uživati u crkvenoj zvonjavi sa zvonika udaljenog kilometar-dva od mjesta gdje živiš. Za one koji žive u neposrednoj blizini to je bezočna tortura i zlostavljanje.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: slučajni prolaznik, 20-01-2009 17:54,
24. pozdrav za Ad Acta
Poštovanje, 
kao prvo je sam se osvrnuo na zvonjavu od 7-19 sati, koja je dozvoljena, a ja sam proputovao puno zemalja i cijelu Lijepu našu i mislim da nigdje nisam čuo crkvena zvona koja zvone prije 7 sati ujutro ili iza 19 uvečer. Čitajući sve ove komentare vidim da se cijela ekipa buni protiv crkvenih zvona općenito, jer njima smeta i zvonjava kroz dan. Mislim da nije baš potrebno da se neke proziva radi toga što mole u određeno vrijeme i što ih crkvena zvona vesele, vjerujem da blablabla ima sat i da zna gledat na sat i da nije nepismen (jer ukoliko se služi kompjuterom nije baš neka zaostala i primitivna osoba), a mislim da ste i malo nepošteni, jer meni se odgovorilo na komentar, a ima gore puno zločestijih i bezobraznijih komentara i poruka ali na niti jednu niste reagirali. 
Hvala!
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Komentira: Sven, 14-01-2009 12:22,
25. Zvona
Imam crkvu na pedeset metara i ludimo od zvonjave! 
Popričao sa svećenikom, mislio normalan čovjek pa će malo stišati ali ne! Bahat, začuđen što uopće pitam vadi se na zakon. Nazvao me čak i papkom (valjda je to najdalje šta smije reći).Uglavnom, sviđa mi se ideja koju je netko spomenuo i mislim da bi bilo odlično naći se ispred crkve usred mise, nekakvih stotinjak ljudi, unajmiti razglase, može i šećerna vuna, štagod i udri! pa da vidimo ko je glasniji! Crkva je u remetinečkom gaju pored vrtića (lanište)i treba samo odabrati datum i vrijeme. Ozbiljno, mislim da su, a sada mislim na tog svećenika,pravi ljudi i vjernici iz ljubavi prema drugima stišali malo ta zvona ako im već toliko smeta.
 
» Odgovori na ovaj komentar...

More comments...

Dodaj svoj komentarmXcomment 1.0.9 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« Prethodna   Sljedeća »
garg4.jpg
komentari.gif
Crkvena zvonjava pred...
nesnosljiva buka na Zametu
Evo javljam se iz rijeckog...
29/01/14 10:31 Dalje ...
Komentira: gost Ri

Pravo lice Crkve
crkva
Koja to crkva
08/05/13 13:59 Dalje ...
Komentira: Marko Marković

Krotki, smjerni zakonodavci
?!
U aktualnom slučaju Tvornice kulture...
22/02/12 10:34 Dalje ...
Komentira: Ajgor

Krotki, smjerni zakonodavci
Buka crkvenih zvona je svima vruć kesten
Treba biti strpljiv i ustrajan.
22/02/12 03:24 Dalje ...
Komentira: crkvena zvona

Crkvena zvonjava pred...
Neviđena vremena novih moćnika
Dragi Župnici diljem lijepe...
24/01/12 12:30 Dalje ...
Komentira: Razočarana

Crkva kao control freak
Sine pecunia nulla salus
U raspravi o zlostavljanju građana...
20/01/12 12:55 Dalje ...
Komentira: T. Kikić

Logičke smicalice
argumentum ad hominem
Argumentum ad hominem. Šopenhauer...
15/01/12 10:27 Dalje ...
Komentira: regoč

Crkva širi netrpeljivost i...
Buffalo
Ma kud se sve mješaju "presvetli"...
10/01/12 16:22 Dalje ...
Komentira: Jakov

Crkvena zvonjava pred...
Zvona za tjeranje turista
Evo još jednog primjera nasilja nad...
10/01/12 08:56 Dalje ...
Komentira: gost

Crkvena zvonjava pred...
hvala zvonima
Hvala zvonima što me bude ranom zorom...
25/12/11 13:11 Dalje ...
Komentira: ružica

 

© 2020 Ad Acta