Naslovnica
Crkvena zvonjava
Odrazi
Kontakt
Prvotna verzija stranice postavljene 2004. godine
privid
Koalicija za sekularizam
Slični Sadržaji
Najčitanije
NaslovnicaKontakt
Koja je svrha razglasa s minareta riječke džamije?
 
Autor: Tomislav Kikić, 23-08-2011 15:24

Uz najavu da će riječki islamski centar s džamijom biti otvoren u listopadu ove godine, koordinator investitora za gradnju tog objekta gospodin Neđad Tokalić dao je Novom listu zanimljivu i pomalo zbunjujuću izjavu. Ustvrdio je da će razglas za pozivanje vjernika na molitvu, postavljen na 23 metra visokom minaretu, biti riješen – citiram – »sukladno zakonima naše zemlje koji definiraju da izvan granica parcele na kojoj se građevina, ovdje Islamski centar, nalazi ne smiju biti prijeđeni određeni propisani decibeli.«

Zbunjuje tvrdnja da će se vjernike na molitvu pozivati razglasom ograničenog intenziteta zvuka izvan parcele na kojoj je džamija. Naime, postavlja se pitanje koja će biti svrha razglasa kojeg će se izvan parcele slabo ili nikako čuti.

Zanimljivom pak izjavu gospodina Tokalića čini pravna činjenica da je zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na i iz vjerskih objekata izuzeto iz Zakona o zaštiti od buke kojega je Hrvatski sabor donio na sjednici 20. veljače 2009. Tom su odlukom naši zastupnici u Saboru definirali da je »štetan po zdravlje ljudi svaki zvuk koji prekoračuje propisane najviše dopuštene razine s obzirom na vrstu izvora buke, mjesto i vrijeme nastanka«, no ono »svaki zvuk« ne odnosi se na zvuk crkvenih zvona ili zvučne vibracije iz elektroakustičkih uređaja smještenim u vjerskim objektima il na njima.

U urednoj demokratskoj proceduri naši su zakonodavci ispravili znanstvene činjenice i medicinska saznanja o djelovanju zvuka na ljudsko zdravlje, te se grmljavina crkvenih zvona, otkucavanje točnog vremena i treštanje zvučnika može razlijegati svakodnevno od 0 do 24 sata jačinom po volji, ukusu i naklonosti decibelima upravitelja vjerskih ustanova, a da to bude u skladu sa zakonom.

Građani su time ostavljeni bez ikakvog pravnog lijeka, te im preostaje samo svojedobno u novinama objavljen naputak splitskog katedralnog župnika »Komu smeta buka zvona, neka popije tabletu«.

Uvjeren sam da je gospodinu Tokaliću sadržaj Zakona o zaštiti od buke poznat, pa o motivima njegove najave poštovanja nepostojećih ograničenja decibela mogu samo nagađati. U samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj zakoni se donose uz pojašnjenje da su usklađeni s direktivama Europskog parlamenta, preporukama raznih komisija EU i normama kriptičnih oznaka nedostupnih običnom građaninu (2002/49/EZ, 2003/613/EZ, ISO 1996-1:2003 (E). Uvjeren sam da je direktiva za izuzeće buke iz i s vjerskih objekata iz zakona kojom joj se dodjeljuju mistična svojstva došla s nekog drugog utjecajnog mjesta. A to je zasigurno poznato i koordinatoru investitora za gradnju riječke džamije.

Tomislav Kikić
(Objavljeno u Novom listu 21. lipnja 2011.)

 Komentari posjetitelja (1) RSS feed comment
Komentira: xyx, 23-09-2011 09:10,
1. Spas od buke
Sreća da će se pojaviti islamski bukači.Jer da nije te sretne okolnosti ,ko bi se ikad riješi razuzdane buke katoličkih zvonjava.Ovako će i ovčice shvatiti da im je spas u sekularnim zakonima koji će staviti i jedne i druge pod kontrolu zakona .
 
» Odgovori na ovaj komentar...

Dodaj svoj komentarmXcomment 1.0.9 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
« Prethodna   Sljedeća »
d-2.jpg
komentari.gif
Crkvena zvonjava pred...
nesnosljiva buka na Zametu
Evo javljam se iz rijeckog...
29/01/14 10:31 Dalje ...
Komentira: gost Ri

Pravo lice Crkve
crkva
Koja to crkva
08/05/13 13:59 Dalje ...
Komentira: Marko Marković

Krotki, smjerni zakonodavci
?!
U aktualnom slučaju Tvornice kulture...
22/02/12 10:34 Dalje ...
Komentira: Ajgor

Krotki, smjerni zakonodavci
Buka crkvenih zvona je svima vruć kesten
Treba biti strpljiv i ustrajan.
22/02/12 03:24 Dalje ...
Komentira: crkvena zvona

Crkvena zvonjava pred...
Neviđena vremena novih moćnika
Dragi Župnici diljem lijepe...
24/01/12 12:30 Dalje ...
Komentira: Razočarana

Crkva kao control freak
Sine pecunia nulla salus
U raspravi o zlostavljanju građana...
20/01/12 12:55 Dalje ...
Komentira: T. Kikić

Logičke smicalice
argumentum ad hominem
Argumentum ad hominem. Šopenhauer...
15/01/12 10:27 Dalje ...
Komentira: regoč

Crkva širi netrpeljivost i...
Buffalo
Ma kud se sve mješaju "presvetli"...
10/01/12 16:22 Dalje ...
Komentira: Jakov

Crkvena zvonjava pred...
Zvona za tjeranje turista
Evo još jednog primjera nasilja nad...
10/01/12 08:56 Dalje ...
Komentira: gost

Crkvena zvonjava pred...
hvala zvonima
Hvala zvonima što me bude ranom zorom...
25/12/11 13:11 Dalje ...
Komentira: ružica

 

© 2020 Ad Acta